Suomalainen terveysteknologiayritys yhteistyöhön Singaporen yliopiston kanssa

Tutkimus voisi lisätä ymmärrystä esimerkiksi diabeteksen kehittymisestä.

Suomalainen terveysteknologiayritys Nightingale Health aloittaa yhteistyön Singaporen kansallisen yliopiston (NUS) kanssa ehkäistäkseen kroonisia sairauksia Kaakkois-Aasiassa.

Nightingalen verianalyysiteknologialla analysoidaan NUS:n näytekokoelma, joka edustaa malaijilaista, intialaista ja kiinalaista syntyperää olevaa väestöä Singaporessa. Teknologian avulla pyritään tunnistamaan veren merkkiaineita, jotka ennustavat eri kroonisia sairauksia, erityisesti diabetesta.

Merkittävä osa kroonisiin sairauksiin liittyvästä tut­ki­muk­sesta on keskittynyt eurooppalaista syntyperää ­olevaan väestöön. Geneettinen tausta, ympäristötekijät ja ruokavalio vaikuttavat merkittävästi kroonisten sairauk­sien kehittymiseen.

– Nightingalen teknologia luo uuden mahdollisuuden tarkastella laajaa aineenvaihdunnan profiilia, mikä voi ­lisätä ymmärrystä sairauksien kehittymisestä, sanoo tiedotteessa yliopiston professori Tai E Shyong.

NUS:n professori Rob M. van Damin mukaan on mielenkiintoista tutkia, miten ruokavalio ja muut elintapoihin liittyvät tekijät näkyvät veren merkkiaineissa, ja mitä yhteyksiä merkki­aineiden perusteella voidaan löytää elintapojen, sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden ja tyypin 2 diabetesriskin välillä.

Kirjoittaja
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva
Fotolia

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 21/2019.