Suomalaislapsilla oireita koulujen kosteusvaurioista muita maita enemmän

Suomalaislapsilla oli enemmän nenä- ja hengitystieoireita kuin vaurioitumatonta koulua käyvillä lapsilla. Vertailumaissa Hollannissa ja Espanjassa näitä oireita ei voitu yhdistää kosteusvaurioihin, kertoo THL:n tutkimus.

Home- ja kosteusvaurioitunutta koulua käyvillä 6–12-vuotiailla suomalaislapsilla on enemmän nenä- ja hengitystieoireita kuin vaurioitumatonta koulua käyvillä lapsilla. THL:n HITEA-tutkimuksesessa vertailumaina olivat Hollanti ja Espanja, joissa kyseisiä oireita ei voitu yhdistää kosteusvaurioihin.

Suomalaislapsilla oli myös kyseisistä oireista johtuvia poissaoloja enemmän. Kaikissa maissa havaittiin, että kosteusvaurioitunutta koulua käyvillä lapsilla oli selvästi enemmän yöyskää kuin lapsilla, jotka käyvät vaurioitumatonta koulua.

Kosteusvaurioita esiintyi kouluissa aika usein

Kosteusvauriot ja näkyvä home olivat melko yleisiä kouluissa.

Kosteusvaurioita esiintyi noin joka neljännessä suomalais- ja joka viidennessä hollantilaiskoulussa ja hieman alle puolessa espanjalaiskouluista.

Syyt vielä epäselviä

Vielä ei tiedetä, miksi suomalaislapset oireilevat muiden tutkimusmaiden lapsia enemmän kosteusvaurioituneissa kouluissa. Tutkijat arvelevat syiksi esimerkiksi maiden väliset erot kosteusvaurioiden syissä, näihin liittyvässä mikrobialtistumisessa sekä rakennusratkaisuissa.

Sisäilman bakteeripitoisuutta kuvaavan endotoksiinipitoisuuden ja mikrobien haitallisten metaboliatuotteiden pitoisuudet olivat hieman korkeampia kosteusvaurioituneissa rakennuksissa, mutta ero Suomessa oli pienempi kuin muissa maissa.

HITEA-tutkimuksen tavoitteena oli selvittää koulujen sisäilman epäpuhtauksien terveysvaikutuksia kolmella eri ilmastoalueella Euroopassa.

Tutkimus toteutettiin 29 home- ja kosteusvaurioituneessa koulussa ja 27 vaurioitumattomassa koulussa Suomessa, Espanjassa ja Hollannissa 2008–2012. Mukana tutkimuksessa oli runsaat 9 200 oppilasta kyseisistä maista.

Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta