Suomessa jälleen kaksi tuhkarokkotapausta

Maailman tuhkarokkoepidemiat lisäävät myös suomalaisten tartuntariskiä.

Pohjois-Karjalassa todettiin tuhkarokko Suomessa lomamatkalla olevalla lapsella, kertoo Siun sote. Rokottamaton lapsi oli saanut tartunnan ulkomailta. Tartunnan saanut lapsi matkusti junalla perjantaina 26. huhtikuuta Moskovasta Kouvolaan ja lauantaina 27. huhtikuuta sieltä Joensuuhun.

Taudille altistuivat junamatkustajien lisäksi lapsen lähipiiri, potilasta hoitanut henkilökunta ja muut samoissa tiloissa olleet henkilöt. Siun sote kehottaa junassa matkustaneita tarkistamaan, onko oma suoja tuhkarokkoa vastaan voimassa.

Uudellamaalla Vantaalla tuhkarokkotapaus paljastui ulkomaanmatkan jälkeen, tiedottaa HUS. Aikuinen oli saanut tartunnan Itä-Euroopasta. Tartunnan saanut aikuinen oli saanut yhden rokotteen tuhkarokkoa vastaan, joten hänen tartuttavuutensa on vähäinen.

Vantaan kaupungin tartuntatauti- ja hygieniayksikkö on kartoittanut altistuneet yhteistyössä HUS:n Epidemiologisen yksikön ja muiden terveydenhuollon toimijoiden kanssa.

THL:n mukaan tapaukset eivät liity toisiinsa.

Viime vuonna Suomessa todettiin 16 tuhkarokkotapausta. Vuonna 2017 tapauksia todettiin 11.

Maailmalla käynnissä olevat tuhkarokkoepidemiat lisäävät myös suomalaisten riskiä saada tuhkarokkotartunta, mutta Suomen hyvä rokotuskattavuus suojaa epidemioilta. Erityisen paljon rokotuskattavuus lisääntyi Pietarsaaressa viime marraskuisen tuhkarokkotapauksen takia.

Kirjoittaja
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva
Fotolia

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 30.4.2019.