Sydänlihasvaurio on huonon ennusteen merkki COVID-19-infektiossakin

COVID-19 näyttää voivan aiheuttaa harvoin myös pelkän merkittävän sydänlihastulehduksen ilman keuhkokuumetta.

Vaikea keuhkokuume ja sepsis aiheuttavat varsin usein sydän­lihasmerkkiaineiden nousua. Tämä lieväkin sydänlihasvaurio on infektion yhteydessä huonomman ennusteen merkki, eikä COVID-19-infektio näytä olevan tässäkään suhteessa poikkeus.

Kahdessa tutkimuksessa arvioitiin sydänlihasvaurioiden esiintymistä COVID-19-infektion takia sairaalahoitoon joutuneilla potilailla Wuhanissa. Yhteensä potilaita oli 603.

Sydänlihasvaurio todettiin kohonneiden troponiiniarvojen perusteella 19,7–27,8 %:lla potilaista. Näiden potilaiden kuolleisuus oli suurempi ja kasvoi troponiinipitoisuuk­sien mukaan. Erityisen suuri kuolleisuus oli potilailla, joilla oli ennestään tiedossa oleva sydänsairaus.

Wuhanin tiedot vahvistavat käsitystä, että sairaalahoitoon joutuvien iäkkäiden sydänsairaiden COVID-19-potilaiden sai­­rauden ennuste on vakava. Troponiininousut kuvaavat pääosin COVID-19-infek­tion yleistä vakavuutta eikä sydänlihasvaurio sinänsä aiheuta suurta kuolleisuutta.

Italialaisen raportin mukaan COVID-19 näyttää voivan aiheuttaa harvoin myös pelkän merkittävän sydänlihastulehduksen ilman keuhkokuumetta. Todennäköisesti infektio lisää myös varsinaisten sydäninfarktien ilmaantumista samaan tapaan kuin perinteinen influenssa.

Bonow RO, Gregg C. Fonarow GC ym. Association of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) With Myocardial Injury and Mortality. JAMA Cardiol, verkossa ensin 27.3.2020. doi:10.1001/jamacardio.2020.1105

Juhani Airaksinen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 16/2020.