Sylkirauhasen syöpään etsitään uusia lääkkeitä

Kapotsantinibiinista tuli hankalia haittoja hoitotutkimuksessa.

Sylkirauhasen pahanlaatuiset kasvaimet ovat harvinaisia, ja alatyyppejä on 22.
ADOBE/AOP
Sylkirauhasen pahanlaatuiset kasvaimet ovat harvinaisia, ja alatyyppejä on 22.

Sylkirauhasen pahanlaatuisista kasvaimista vain joka neljäs reagoi perinteiseen solunsalpaajahoitoon, ja apua onkin etsitty uuden polven syöpälääkkeistä. Tyrosiinikinaasin estäjillä on saatu aikaan vasteita, HER2-positiivisten syöpien hoitoon voidaan käyttää trastutsumabia, ja androgeenireseptoripositiivisia syöpiä voi hoitaa androgeenideprivaatiolla.

Kapotsantinibi on tyrosiinikinaasin estäjä, jota käytetään medullaarisen kilpirauhasyövän ja munuaissyövän hoitoon. Faasin II tutkimuksessa selvitettiin sen tehoa ja turvallisuutta uusiutuneen sylkirauhassyövän hoidossa.

Tutkimus keskeytettiin haittojen takia. Hoitovasteita todettiin vain 7 %:lla potilaista. Kuudella potilaalla todettiin vaikea haavakomplikaatio, ulseroitumista ja fisteleitä; näistä neljä todettiin aiemman sädehoidon kohdealueella. Muita haittoja olivat hypertensio, ripuli ja kuivuminen.

Haava-alueen komplikaatioita on todettu muitakin tyrosiinikinaasin estäjiä käytettäessä. Noin puolessa sylkirauhassyövistä todetaan c-MET- ja VEGF-ekspressio. Leikkauksen ja sädehoidon jäljiltä atrofioituneen ihon c-MET- ja VEGF-signaalireittien salpaamisella näyttää olevan merkitystä haavan paranemiselle, vaikka sädehoidosta olisi kulunut pitkäkin aika.

Sylkirauhasen pahanlaatuiset kasvaimet ovat harvinaisia, ja alatyyppejä on 22. Ensilinjan hoito on leikkaus ja useimmille potilaille annetaan myös sädehoitoa leikkauksen jälkeen. Etenkin adenokystinen karsinooma ja sylkirauhastiehyeen syöpä uusiutuvat usein.

van Boxtel W, Uijen M, Krens S ym. Excessive toxicity of cabozantinib in a phase II study in patients with recurrent and/or metastatic salivary gland cancer. Eur J Cancer 2022;161:128–37.

Sirkku Jyrkkiö

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta