Synnytyksen jälkeinen masennus alidiagnosoitu

Riskitekijöinä korostuivat raskauteen ja synnytykseen liittyvät ongelmat, erityisesti raskauspahoinvointi ja kivulias synnytys.

Masennus synnytyksen jälkeen on tutkimustiedon mukaan alidiagnosoitu.

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan synnytyksen jälkeisessä masennuksessa on tiettyjä piirteitä, jotka poikkeavat tavallisesta masennuksesta. Äidit näyttävät usein ulospäin hyvinvoivilta, vaikka sisäisesti voivat huonosti.

– Masentuneilla äideillä oli usein unihäiriöitä, voimavarojen heikkoutta, vihamielisyyttä, arvottomuuden tunteita, huonoa keskittymiskykyä ja psykomotoriikan muutoksia kiihtyneisyydestä hitauteen. Lisäksi äidit oireilivat usein ahdistuksella tai pakko-oireilla, kertoo tutkimuksen tehnyt LL Pirjo Kettunen Tampereen yliopiston tiedotteessa.

Masennuksen riskitekijöinä korostuivat raskauteen ja synnytykseen liittyvät ongelmat, erityisesti raskauspahoinvointi ja kivulias synnytys. Masentuneilla oli myös useammin kuin terveillä ajankohtaisia ihmissuhdeongelmia ja lapsella sairauksia, erityisesti koliikkia.

Masennusta sairastavilla äideillä oli usein aikaisemmin taipumusta masennukseen. Psyykkiset ongelmat edeltävän raskauden aikana olivat myös tavallisia.

Vain neljännes käytti palveluita

Vain neljännes masentuneista äideistä käytti psykiatrian ja sosiaalitoimen palveluita. Erityisen niukasti näitä palveluja käyttivät ensimmäistä kertaa masentuneet.

Äitiyshuollon työntekijöiden tulisi tutkimuksen perusteella aktiivisesti kartoittaa äidin psyykkistä tilaa jokaisen hoitokontaktin yhteydessä. Viimeistään jälkitarkastuksen yhteydessä äidit tulisi seuloa EPDS-lomaketta käyttäen.

– Masentuneita äitejä tulisi ohjata sosiaalitoimen ja psykiatrian palveluihin nykyistä aktiivisemmin, Kettunen sanoo.

Hän toimii konsultoivana psykiatrina Joensuussa.

Kettusen psykiatrian alaan kuuluva väitöskirja Postpartum depression: Time of onset, severity, symptoms, risk factors and treatment tarkastetaan Tampereen yliopistossa perjantaina 8. maaliskuuta.

Kirjoittaja:

Heli Väyrynen

Toimittaja

Kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla 18.2.2019.