Syöpään kuoleville määrätään opioideja liian myöhään

Kolmasosa syöpäpotilaista ei saa riittävää kipulääkitystä.

Kuusi viikkoa ennen kuolemaa vain kolmasosalle pitkälle edennyttä syöpää sairastavista oli määrätty vahvoja opioideja. Mediaaniväli ensimmäisestä vahvan opioidin reseptistä kuolemaan oli yhdeksän viikkoa.

Tutkimuksessa linkitettiin Britannian syöpärekisterin ja perusterveyden­huollon tiedot 6 080:stä syöpään vuosina 2007–12 kuolleesta Leedsin asukkaasta. Kipulääkkeitä oli määrätty viimeisen ­elinvuoden aikana 4 610:lle.

Länsimaisessa lääketieteessä vallitsee laaja konsensus siitä, että kohtalaisen tai vaikean syöpäkivun hoito perustuu opioideihin. Siitä huolimatta kolmasosa syöpäpotilaista ei saa riittävää kipu­lääkitystä. Kotihoidossa syöpään ­kuolevista vain joka viidennen kipu on hallinnassa.

Yhdysvalloissa ja osittain myös Euroopassa kannetaan tällä hetkellä huolta siitä, että opioideja määrätään yhä useammin esimerkiksi kroonisen muun kuin syöpäkivun hoitoon. Vuosina 2000–10 Britanniassa opioidireseptien määrä lähes viisinkertaistui, mutta kaikista opioidiresepteistä syöpäkipuun kirjoitetaan edelleen vain 16 %.

Lähde:
Ziegler L, Mulvey M, Blenkinsopp A, ym. Opioid prescribing for patients with cancer in the last year of life: a longitudinal population cohort study. Pain 2016;157:2445–51.

Kirjoittaja:
Ritva Jokela
dosentti, ylilääkäri
Hyks

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 46/16.