Kivunhallintatalo on avannut ovensa

Kivunhallintatalossa on kolme huonetta: kipu leikkauksen jälkeen, syöpäkipu ja pitkäaikainen kipu, kirjoittaa Eija Kalso.

Luin juuri HUSin kotisivuilta tiedotteen, jossa kerrottiin sosiaali- ja terveysministeriön myöntäneen 6 miljoonaa euroa hallitusohjelman Digitalisoidaan julkiset palvelut -kärkihankkeelta Virtuaalisairaala 2.0 -projektille. Toiset kuusi miljoonaa euroa tulevat yliopistollisten sairaanhoitopiirien omasta rahoituksesta. Tämä virtuaalisairaala 2.0 -hanke on kaikkien Suomen yliopistollisten sairaanhoitopiirien yhteishanke, jonka koordinoijana toimii HUS. Tavoitteena on tuottaa kansalaisille, potilaille ja ammattilaisille erikoistason hoitoon kytkeytyviä digitaalisia terveyspalveluita. Hanke antaa myös hyvät mahdollisuudet tutkimustyölle.

Virtuaalisairaalan näkyvimpänä osana rakennetaan Terveyskylää (www.terveyskyla.fi), jonka ensimmäiset talot (Harvinaissairaudet, Helsingin Biopankki, Kivunhallintatalo, Mielenterveystalo, Naistalo, Painonhallintatalo) ovat jo avanneet ovensa. Mielenterveystalo on toiminut uranuurtajana ja sen positiiviset tulokset ovat ottaneet muiden talojen rakentajat imuunsa. ”Arkkitehdit” suunnittelevat ahkerina kylään nousevia lukuisia uusia taloja.

Kivunhallintatalo avattiin 15.9.2016 HYKS Kipuklinikan järjestämän Kroonisen kivun hoidossa tapahtuu -seminaarin yhteydessä. Kivunhallintatalossa on kolme huonetta: kipu leikkauksen jälkeen, syöpäkipu ja pitkäaikainen kipu. Kussakin huoneessa annetaan tietoa kivun syntymekanismeista, arvioinnista, hoitomuodoista ja aivan erityisesti siitä, mitä henkilö tai potilas voi itse tehdä ottaakseen kivun hallintaan. Tieto välitetään paitsi lyhyin tekstein, myös eri asiantuntijoiden videopuheenvuoroin.

Lue lisää: Kivulias kihti

Toistaiseksi huoneet on sisustettu suurelle yleisölle suunnatulla tiedolla. Jatkossa luodaan tietopaketit myös terveydenhuollon ammattilaisille. Jo olemassa olevia ja tulevia tietopaketteja voi hyvin käyttää opiskelun tukena ja henkilökunnan perehdytyksessä.

Varsinaiset verkkoterapiat toteutetaan Mielenterveystalon esimerkin mukaisesti. Kivunhallintatalon terapiat pyritään suunnittelemaan niin, että ne vastaavat mahdollisimman hyvin eri potilasryhmien tarpeita. Potilaan ja lääkärin vuorovaikutus on kaiken hoidon lähtökohta. Verkossa toteutettavien terapioiden on tarkoitus tehostaa hoidon vaikuttavuutta niin muun hoidon aikana kuin sen jälkeenkin. Kivunhallinnan keinojen tarjoaminen verkossa vähentää varmasti eri puolilla maata asuvien potilaiden eriarvoisuutta. Terveydenhuollon henkilökuntaa tulee kouluttaa näiden verkkoterapioiden käyttöönotossa. Heidän tulee tietää, minkälaisille potilaille terapiajaksot sopivat ja miten niitä tulee toteuttaa. Myös verkkoterapioiden osalta virtuaalisairaala tarjoaa huikeita mahdollisuuksia tutkimustyölle.

Tervetuloa Kivunhallintataloon. Voit vaikkapa testata tietosi ja osallistua Pitkäaikaisen kivun visaan.

Kirjoittaja:
Eija Kalso
LKT, professori Eija Kalso on HUS:n kipuklinikan ylilääkäri.

Kuva: Mikko Käkelä

Lue myös nämä Eija Kalson kirjoitukset:

Krooninen kipu ja masennus – tarttuvia periytyviä sairauksia?
Uudet hoitomuodot otetaan käyttöön näytön perusteella – vai otetaanko?

Kuolema kliinisessä lääketutkimuksessa
Asiantuntijuuden sietämätön raskaus

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.