Syöpäpotilaalle koronarokotteen tehoste jo kolmen viikon jälkeen

Muuten vasta-ainemuodostus voi jäädä heikoksi.

Kun syöpäpotilas saa koronavirusinfektion, vasta-ainemuodostus voi jäädä heikoksi ja virusta saattaa olla limakalvoilla tavallista pidempään. Lisäksi immunosuppressiopotilailla rokotevasteet jäävät usein heikoiksi. Saavatko siis syöpäpotilaat riittävän suojan koronarokotteesta?

Tuoreen brittitutkimuksen perusteella näyttää siltä, että syöpäpotilaalle kannattaisi antaa tehosteannos kolmen viikon päästä.

Tutkimuksessa oli mukana 151 syöpää sairastavaa potilasta (kiinteitä kasvaimia 95, hematologisia maligniteetteja 56) ja lisäksi 54 tervettä vapaaehtoista. Tutkittavista 17 suljettiin pois koronainfektion vuoksi.

Ensimmäisen rokoteannoksen (BNT162b2, Pfizer-Biontech) jälkeen vasta-aineita todettiin eniten terveillä tutkittavilla (94 %). Kiinteitä kasvaimia sairastaneista vasta-aineita oli alle puolella (38 %), hematologisia maligniteetteja sairastavista vain joka viidennellä (18 %).

Kun tutkittavat saivat tehosteannoksen kolmen viikon päästä, vasta-aineita todettiin kaikilla terveillä, 95 %:lla kiinteitä kasvaimia sairastavista ja hematologisia maligniteetteja sairastavistakin 60 %:lla. Jos tehostetta ei annettu, syöpäpotilailla vasta-ainetasot olivat viiden viikon päästä matalia.

Rokote aiheutti kolmasosalle syöpäpotilaista kipua pistoskohdassa, muuten se siedettiin hyvin.

Sirkku Jyrkkiö

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.