Täikammalla voi olla taas käyttöä

Täi viihtyy erityisen hyvin esi- ja alakouluikäisten lasten päissä.

Päätäi on kurja koulukaveri. Se viihtyy erityisen hyvin esi- ja alakouluikäisten lasten päissä. Siksi täikammalla saattaa koulujen alettua olla taas käyttöä. Vanhempien tulisi ilmoittaa täihavainnoistaan päiväkotiin tai kouluun.

Lasten hiukset olisi hyvä kammata täikammalla vähintään kerran kuussa. Jos täitä löytyy, paniikkiin ei ole aihetta, sillä noin 90 prosenttia täiongelmista hoituu kotikonstein.

Päätäiden toteamisen jälkeen on tehtävä ainakin yksi lääkesampoohoito, ja sen jälkeen lapsi voi palata päiväkotiin tai kouluun. Käsittely on uusittava viikon kuluttua, jotta ensimmäisestä pesusta selvinneet saivareetkin (täin munat) kuolevat.

Sampoohoidon jälkeen saivareet kammataan täikammalla irti vähintään kaksi kertaa viikossa ja tarkistetaan, ettei hiuksissa ole eläviä täitä. Kuivissa hiuksissa harmaa ja litteä päätäi liikkuu liukkaasti. Täikampa on tiheämpi kuin "normaalikampa"; sen piikkitiheys on vain 0,3 millimetriä.

Tärkeää on muistaa, että täissä ei ole mitään hävettävää, joten asiaa ei kannata piilotella.

Lue Potilaan Lääkärilehden tietopaketti päätäistä: Päätäi on kurja koulukaveri

Helsingin kaupungin internetsivustolta löytyvä Tartuntatautiliiton video Päätäitartunnan toteaminen ja hoito on vanhempien, päiväkotien ja koulujen vapaasti käytettävissä.

Kuva: Panthermedia

Lue lisää jutun aiheesta