Terveyskeskuslääkärien rekrytointi työllistää

Mäntyharju lupasi palkkion virkalääkärin löytäjälle, Kiteellä perustettiin rekrytointityöryhmä ja Oulussa jalkaudutaan yliopiston kampukselle.

Terveyskeskuslääkärien rekrytoinnissa kokeillaan nyt monenlaisia otteita. Näitä edustaa esimerkiksi oululainen yhden miehen yritys, joka kiertää yliopistoja tarkoituksenaan löytää terveyskeskuksille lääkäreitä suoriin työ- ja palkkasuhteisiin.

Juha Virolaisen tulospalkkio kasvaa, jos terveyskeskusten lääkärityövoiman tilanne on hyvä. Vastaavasti palkkio pienenee, jos terveyskeskuksissa on pula lääkäreistä.

– En peri rekrytointipalkkiota yksittäisestä lääkäristä, vaan kyse on kokonaisuudesta, Virolainen kertoo.

Virolainen ei koe suoraan kilpailevansa vuokralääkärifirmojen kanssa.

– Vuokrafirmoilla on tärkeä tehtävä muun muassa päivystysten ulkoistamisissa.

Kiteelle rekrytointityöryhmä

Kiteellä aloittaa tänä keväänä kunnan luottamushenkilöiden ja virkamiesten työryhmä, joka etsii rekrytoitavia lääkäreitä. Työryhmään kuuluu myös Kiteen kaupungin johtava lääkäri Arto Mönttinen.

– Työryhmä syntyi siksi, että Kiteen valtuutetut haluavat pitää oman iltapäivystyksen, kertoo Mönttinen.

Rekrytointityöryhmän toimintaa suunnitellaan parhaillaan. Mönttisen mielestä Kiteen vetovoimaisuutta lääkärien työpaikkana voisi vahvistaa esimerkiksi levittämällä tietoa lääkäripäivillä eri puolilla maata.

Kiteellä on ollut venäläisiä ja virolaisia lääkäreitä harjoittelemassa ja tutustumassa terveyskeskustyöhön.

– Siitä joukosta voi joku jäädä meille töihin tai hakeutua muihin terveyskeskuksiin. Kiinnostuneille on yleensä pystytty järjestämään harjoittelumahdollisuus. Itä-Suomessa tarvitaan venäjän kielen taitoisia lääkäreitä.

Kisakaan ei auttanut

Mäntyharjun kunta julisti Hanki meille virkalääkäri -kisan tammikuussa. Kilpailun tarkoituksena oli täyttää kaksi terveyskeskuslääkärin virkaa. Lääkärin hankkijalle oli luvassa 1 500 euron palkkio.

Yhtään hakemusta ei määräaikaan mennessä tullut.

– Useat erikoistumassa olevat lääkärit ottivat yhteyttä, koska he olivat kiinnostuneita viransijaisuuksista. Virat kiinnostivat heitä tuonnempana, sanoo Mäntyharjun hoiva- ja hoitotyönjohtaja Päivi Niiranen.

Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Vesa-Matti Väärä

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.