Testaa: Milloin on mentävä päivystykseen?

Selvitä Potilaan Lääkärilehden testillä, tiedätkö sinä, missä tilanteessa on syytä hakeutua päivystykseen.

Potilaan Lääkärilehden uusi testi auttaa miettimään, milloin päivystykseen pitäisi mennä. Perussääntönä on, että päivystyksessä hoidetaan sellaiset potilaat, joiden tutkimusta ja hoitoa ei voida turvallisesti siirtää tehtäväksi omalle terveysasemalle seuraavana arkipäivänä.

Tilanteen arvioiminen on tärkeää. Turhia käyntejä on syytä välttää, koska kiireetön potilas voi hidastaa kriittisesti sairaiden hoitoonpääsyä. Joskus tilanne voi puolestaan olla niin vakava, että päivystykseen menemisen sijaan, on viisaampaa soittaa suoraan hätäkeskukseen numeroon 112. Näin on tehtävä esimerkiksi silloin, kun on syytä epäillä aivohalvausta, aivoverenkiertohäiriötä tai sydänkohtausta. Myös voimakas hengenahdistus on syy soittaa hätäkeskukseen.

Jos et tiedä, pitäisikö päivystykseen lähteä, voit soittaa paikkakuntasi päivystykseen tai terveysneuvontanumeroon. Oman päivystyksen numeron löytää helpoiten hakukone Googlen avulla kirjoittamalla hakukenttään sairaanhoitopiirin tai kunnan nimi sekä "päivystys".

Testin ovat tarkastaneet akuuttilääketieteen erikoislääkärit Juha Valli ja Eija Vaula.

Testiin pääset tästä.

Lue myös: Oletko päivystyspotilas?

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia