THL leikkaa – lakisääteisetkin työt jo vaarassa

THL:n mukaan oikeuslääketieteellisiä tehtäviä sekä tartuntatauteihin, rokotusohjelmiin ja ympäristöterveydenhuoltoon liittyviä tehtäviä jää leikkausten myötä vaille tekijöitä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johto on jättänyt yt-lain mukaisen neuvotteluesityksen, ja ensimmäinen kokous on tiistaina 12. marraskuuta.

THL:n pääjohtaja Pekka Puskan tiedotteessa varoitettiin, että hallituksen leikkauspäätösten seuraukset ovat kovat ja tulevat edellyttämään useiden lakisääteisten tehtävien purkua.

– Ei tässä enää pelkillä rakenteellisilla uudistuksilla ja tehostamisella pärjätä. Nyt lähtee oikeasti ihmisiä ja sitä kautta toimintoja ja ennen kaikkea osaamista talosta ulos, sanoo THL:n akavalaisten pääluottamusmies Timo Sinervo.

– THL:n tehtäviä määritellään useissa eri laeissa, joten nähtäväksi jää, miten tässä käy. On selvää, että esimerkiksi oikeuslääketieteellisiä ja -psykiatrisia tehtäviä, tartuntatauteihin, rokotusohjelmiin, ympäristöterveydenhuoltoon ja tilastointiin liittyviä tehtäviä jää vaille tekijöitä, Sinervo toteaa.

Yt-kutsun mukaan myös THL:n alueyksiköt ovat leikkausten kohteena, Kuopion yksikköä lukuun ottamatta. Turun Sanomat kertoi tiistaina, että Turussa toimiva väestötutkimusyksikkö on lakkautuslistalla, sen vahvuus on 20 ihmistä. Myös Oulun, Tampereen ja Jyväskylän yksikköjä odottavat leikkaukset.

Ensi vaiheen vähennystarve on noin sata ihmistä, vuosien 2016 ja 2017 leikkaukset merkitsevät vielä 300–400 henkilön vähennystä.

Siirtyykö tutkimusta konsulttifirmoille?

Sinervon mukaan viranomaistehtävät edellyttävät tuekseen tutkimusta, jota tekevät THL:ssa nyt samat ihmiset. Esimerkiksi rokotusohjelmaa ei voi muuttaa ilman tieteellistä näyttöä ja terveystaloustieteellisiä laskelmia. Kun ministeriöt, hallitus ja eduskunta tekevät ratkaisujaan, tarvitaan tietoa viranomaisohjaukseen ja tiedolla vaikuttamiseen.

Timo Sinervon mukaan terveydenhuollon ja sosiaalitoimen päätöksenteossa onkin vaarana, että osaamisen kadotessa valtion laitoksista, tietoa joudutaan ostamaan yksityisiltä yrityksiltä ja konsulteilta. Se paitsi tulee kalliimmaksi, merkitsee myös riskejä.

Vuoden 2014 budjettileikkaukset merkitsevät noin seitsemän miljoonan säästöjä ja vuoden 2015 leikkaukset 8,5 miljoonan euron supistuksia. Myös valtion tuottavuusohjelma aiheuttaa lisää leikkauksia.

Akavalaisia THL:ssa työskentelee erilaisissa ja eripituisissa työsuhteissa noin 650 henkilöä, heistä lääkäreitä on satakunta.

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.