Trauma- ja syöpäkeskus Helsinkiin 2020

HUS:n hallitus teki maanantaina periaatepäätöksen uudesta sairaalarakennuksesta Paciuksenkadulle, mutta lopullisesti siitä päättää piirin valtuusto. Töölön sairaala puretaan.

Meilahden sairaala-alueelle noussee vuonna 2020 uusi sairaalarakennus, joka korvaa erittäin huonokuntoisen Töölön sairaalan ja suuren osan niin ikään huonokuntoisesta syöpätautien klinikasta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallitus teki asiasta periaatepäätöksen maanantaina ja esittää asiaa 13. joulukuuta kokoontuvalle valtuustolle.Uusi sairaalarakennus sijoittuisi Meilahden tornisairaalan ja syöpätautien klinikan väliselle alueelle Paciuksenkadun varrelle.Traumakeskuksessa hoidetaan kiireellistä hoitoa vaativia ortopedisiä, tapaturmakirurgisia, käsikirurgisia, neurokirurgisia sekä suu- ja leukakirurgisia potilaita, joita nykyisin hoidetaan Töölön sairaalassa. Päivystysalue ja leikkaussalit yhdistetään Meilahden sairaalan muuhun nykyiseen toimintaan.

Töölön sairaalarakennus tontteineen myydään ja se muuttuu mahdollisesti asuinkortteliksi. Myynnillä voidaan osittain rahoittaa uuden sairaalan rakentamista.Syöpäkeskukseen keskitetään syöpien hoitoja. Uusi rakennus tukee syöpäkeskuksen roolia kansainvälisenä hoito- ja tutkimuskeskuksena. Myös saattohoitoa sijoitetaan syöpäkeskukseen.

Nykyisestä syöpäklinikasta jää käyttöön apteekin ja sädehoito-osaston tilat, muu osa huonokuntoisesta rakennuksesta puretaan.Rakennuksen hankesuunnittelu alkaa, kun asemakaavamuutos on valmistunut, arviolta vuoden vaihteen tienoilla. Suunnittelu kestää vuoden. Purkutyöt aloitetaan syksyllä 2017 ja varsinainen rakentaminen 2018.

Tavoitteena on, että uusi rakennus on valmis vuonna 2020.

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Mikko Käkelä