Triglyseridi-rasvat luultua pahempi haimatulehduksen riskitekijä

Hyvin suuri triglyseridi-rasvojen pitoisuus tiedetään akuutin haimatulehduksen riskitekijäksi, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan riskit saattavat suurentua jo tiedettyä alhaisemmilla triglyseriditasoilla.

Yli 116 000 keskimäärin 57-vuotiaan miehen ja naisen seurantatietojen perusteella haimatulehduksen riski alkaa suurentua veren triglyseridipitoisuuden noustessa yli 2 mmol/l. Tällöin sairastumisriski on yli kaksinkertainen verrattuna henkilöihin, joiden pitoisuus on alle 1 mmol/l.

Riskit myös suurentuivat tasaisesti triglyseripitoisuuksien suurentuessa ja suurimmillaan ne olivat osallistujilla, joiden triglyseridipitoisuudet olivat yli 5 mmol/l. Seitsemänvuotisen seurannan aikana he sairastuivat haimatulehdukseen peräti yhdeksän kertaa todennäköisemmin.

Triglyseridit suurensivat myös riskiä sairastua sydänkohtaukseen, mutta haimatulehdusta koskevat riskit olivat suurempia, tulokset osoittavat. Näin ollen triglyseridipitoisuuksien suurentumista voidaan pitää huomattavana akuuttien haimatulehdusten riskitekijänä.

Haimatulehdukseen sairastuu vuosittain noin 3 000 suomalaista. Alkoholi aiheuttaa näistä 70 % ja sappikivitauti 20 %. Lopuissa tapauksissa aiheuttajaa ei välttämättä tunnisteta. Haimatulehdus aiheuttaa voimakasta ylävatsakipua, pahoinvointia ja oksentelua. Se on vakava tauti, johon voi myös kuolla.

Tulokset julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Lähde: Nonfasting Mild-to-Moderate Hypertriglyceridemia and Risk of Acute Pancreatitis. JAMA Internal Medicine 2016;DOI:10.1001/jamainternmed.2016.6875

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Fotolia