Tupakoinnin lopettamista suositellaan epidemian aikana

DAT Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto suosittaa, että tupakointi lopetetaan nyt. Tupakoitsijoilla on todettu suurentunut riski koronainfektion vaikeaan muotoon.

Tiedetään, että COVID-19 iskee keuhkoihin, vaikkakin monia muita asioita on vielä selvitettävänä.

DAT Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto toteaa, että tupakoitsijoilla on todettu suurentunut riski COVID-19-infektion vaikeaan muotoon. Tupakoinnin lopettaminen nyt on järkevää, kun tiedetään tupakka- ja nikotiinituotteiden haitat ilmateihin ja keuhkoihin. Tupakoitsijoilla on vakavan keuhkokuumeen riski ilman COVID-19-infektiotakin.

Tupakoinnin lopettaminen tänään vaikuttaa keuhkojen terveyteen huomenna, verkosto toteaa. Hapetus paranee, ilmateiden värekarvatoiminta palautuu, ja solujen puolustusmekanismit toimivat virusten ja bakteerien torjunnassa.

Koronainfektion tartuntareitti kädestä suuhun vähenee, kun tupakkatuotteita käytetään harvemmin ja sairastuneiden määrä vähenee.

Perinteisen tupakanpolton lisäksi muiden nikotiinia sisältävien tuotteiden käyttäjämäärät ovat lisääntyneet. DAT Lääkärit tupakkaa vastaan -verkoston mukaan nuoremmissa ikäryhmissä nikotiiniriippuvuuteen tulee puuttua tehokkaammin. Tutkijoiden mielestä on välttämätöntä selvittää nikotiinialtistuksen merkitys koronainfektioon ja sen kulkuun itsenäisenä tekijänä.

Ulla Toikkanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.