Tutkijat tunnistivat uusia kivessyövän riskigeenejä

Löydettyjen geenivarianttien avulla voidaan tunnistaa se yksi prosentti miehistä, jotka ovat suurimmassa geneettisessä sairastumisvaarassa.

Brittitutkijat ovat löytäneet neljä aiemmin tunnistamatonta geenimuotoa, jotka suurentavat riskiä sairastua kivessyöpään. Nyt tiedossa on yhteensä 25 kivessyövälle altistavaa geenivarianttia.

Näiden geenivarianttien avulla voidaan tunnistaa se yksi prosentti miehistä, jotka ovat suurimmassa geneettisessä sairastumisvaarassa. He sairastuvat kivessyöpään jopa kymmenen kertaa todennäköisemmin kuin miehet yleensä.

Käytännössä riski ei kuitenkaan ole suuren suuri, sillä kymmenkertainen riski tarkoittaa noin viiden prosentin riskiä sairastua jossain vaiheessa elämää. Toisin sanoen sadasta geneettisesti alttiista miehestä viisi sairastuu elämänsä aikana.

Kivessyöpä on harvinainen syöpä, mutta se on silti yleisin nuorten miesten syöpä. Lisääntyvän geenitiedon avulla voidaankin mahdollisesti paremmin tunnistaa ketkä miehet ovat suurimmassa sairastumisvaarassa.

Tutkimuksessa DNA-analyysi tehtiin 6 000 kivessyöpään sairastuneelle ja 19 000 terveelle verrokille.

Tulokset julkaistiin Nature Communications -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Nature Communications 2015;DOI: doi:10.1038/ncomms9690

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue lisää jutun aiheesta