Tutkimus: Pähkinät auttavat kolesterolin hallinnassa

Eri pähkinöiden välillä ei ollut eroja, mutta yhteydet voimistuivat huomattavasti, kun pähkinäannokset kasvoivat.

Pähkinöiden lisääminen ruokavalioon voisi auttaa monia pitämään kolesterolitasonsa paremmin hallinnassa. Tuoreen tutkimuksen mukaan eri pähkinöillä on sama vaikutus, kunhan niitä syö tarpeeksi paljon.

Tulosten perusteella noin 30 gramman päiväannos pähkinöitä liittyy pienempään LDL-kolesterolin ja kokonaiskolesterolin pitoisuuteen sekä pienempään triglyseridi-rasvahappojen ja ApoB-apolipoproteiinien pitoisuuteen, kun vertailukohtana ovat pähkinöitä tuskin lainkaan syövät. Nämä suotuisat muutokset liittyvät muun muassa pienempään riskiin sairastua sydäntauteihin.

Eri pähkinöiden välillä ei ollut eroja, mutta yhteydet voimistuivat huomattavasti, kun pähkinäannokset kasvoivat. Yli 60 grammaa päivittäin pähkinöitä syövät saivat suurimman hyödyn, tulokset osoittivat. Toinen hyötyjien ryhmä oli aikuistyypin diabetesta sairastavat, sillä heiltä pähkinät vähensivät ApoB-apolipoproteiineja tehokkaammin kuin terveiltä. Tältä osin tulokset pitää kuitenkin varmistaa lisätutkimuksissa.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Analyysi perustui 61 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin. Pähkinöiden syöminen ei liittynyt verenpaineeseen eikä tulehdusmerkkiaineisiin.

Lue myös:
Pähkinöitä päivittäin napostelevat elävät muita pitempään

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
American Journal of Clinical Nutrition 2015;DOI:10.3945/ajcn.115.110965

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.