Tutkimusprofessori Marjukka Mäkelä sai terveydenhuoltopalkinnon

Mäkelä on terveydenhuollon menetelmien arvioinnin uranuurtaja Suomessa.

Terveydenhuoltolääkärit ry on myöntänyt järjestyksessä kolmannen Terveydenhuoltopalkinnon tutkimusprofessori Marjukka Mäkelälle.

Palkinto jaetaan joka toinen vuosi henkilölle tai taholle, joka on toiminut pitkään tavalla, joka on edistänyt terveydenhuollon myönteistä kehitystä Suomessa.

Mäkelä on terveydenhuollon menetelmien arvioinnin uranuurtaja Suomessa, ja hän on työskennellyt lähes koko uransa näyttöön perustuvan toiminnan edistämiseksi. Hän on ollut muun muassa käynnistämässä ja johtamassa Käypä hoito -suositusten tekemistä sekä terveydenhuollon menetelmien arviointiyksikköä Finohtaa vuonna 1995.

Mäkelä on edistänyt näyttöön perustuvan lääketieteen (Evidence Based Medicine, EBM) leviämistä terveydenhuollossa ja poliittisessa päätöksenteossa. Kansainvälisesti tutkimusprofessori toimii muun muassa IJTAHC (International Journal of Technology Assessment in Health Care) -lehden päätoimittajana, ja hän on ollut luomassa alan paneurooppalaista verkostoa sekä EUnetHTA -kehikkoa. Hän toimii nykyään tutkimusprofessorina THL:n Finohtassa ja osa-aikaisena yleislääketieteen professorina Tanskassa (University of Copenhagen). Mäkelä johtaa myös Suomen Cochrane-keskusta.

Lisäksi Mäkelä on tutkimustiedon kriittisen arvioinnin (kliininen epidemiologia) ansioitunut kouluttaja niin perusopetuksessa kuin jatko- ja täydennyskoulutuksessa. Hän on erikoisalaltaan yleislääketieteen erikoislääkäri ja on toiminut lukuisissa sosiaali- ja terveysministeriön työryhmissä.

Katso THL:n palkintohaastattelu täältä.

Lähde:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kuva:
Mikko Käkelä