Umpilisäkkeellä yhteys Parkinsonin tautiin

Umpilisäkkeen poisto vuosikymmeniä ennen Parkinsonismin toteamista vähensi taudin riskiä noin 20 %.

Parkinsonin tautia edeltäviä vatsaoireita, kuten ummetusta, todetaan jo vuosia ennen diagnoosiin johtavia aivotoiminnan häiriöitä. Taudille tyypillisiä aivoihin kertyviä alfasynukleiinin saostumia ja väärin laskostuneita komponentteja on löydetty suoliston neuroneista. Myös suolen mikrobisto on viime aikoina liitetty Parkinsonin tautiin.

Umpilisäkkeenkin kytköksiä on tutkittu vaihtelevin tuloksin. Tuorein linkki suolistoon tulee laajasta ja vakuuttavasta tutkimuksesta, jossa tämä turhan­päiväiseksikin tuomittu matomainen lisäke kytketään tiukasti parkinsonismin kehittymiseen. Tutkimuksen perusidea oli yksinkertainen: jos umpilisäkkeellä on merkitystä, sen poiston pitäisi näkyä myöhemmin Parkinsonin taudin ilmaantumisessa. Vastausta etsittiin kahdesta aineistosta.

Ruotsalaisista rekistereistä kaivettiin tiedot peräti 1,6 miljoonasta potilaasta, joiden seuranta-aika oli vaikuttavat 91 miljoonaa henkilövuotta. Analyysit paljastivat, että umpilisäkkeen poisto vuosikymmeniä ennen Parkinsonismin toteamista vähensi taudin riskiä noin 20 %, kiinnostavaa kyllä etenkin maa­seudulla asuvilla. Toisessa, hyvin ­tutkitussa amerikkalaisessa vajaan 900 potilaan aineistossa umpilisäkkeen poisto lykkäsi taudin syntyä 3,6 vuo­della.

Täydentävissä histopatologisissa testeissä umpilisäkkeen neuroneista löytyi alfasynukleiinin saostumia ja väärin laskostuneita osia sekä terveiltä että vielä runsaammin Parkinson-potilailta. Lisäksi laboratoriotesteissä todettiin umpilisäkkeen uutteiden aiheuttavan normaalin alfasynukleiiniin pilkkoutumista ja sakkautumista.

Tutkijat pohdiskelevat, miksei sitten kaikille, joilla umpilisäke on tallella, kehity Parkinsonin tautia. Johtolangan antavat ruotsalaiset maalaiset: hypo­teesi on, että jokin ympäristössä, ehkäpä torjunta-aineiden käyttö, on toinen tarvittava liipaisin.

Myös viallisten alfasynukleiinien päätyminen umpilisäkkeestä aivoihin kaipaa selitystä. Reitti olisi vagushermo – onhan vagotomian todettu pienentävän Parkinsonismin riskiä.

Onneksi tekijät eivät kuitenkaan suosittele yleistä umpilisäkkeiden poistoa.

Lähde:

Killinger BA, Madaj Z, Sikora JW ym. The vermiform ­appendix impacts the risk of developing Parkinson´s disease. Sci Transl Med 2018;10(465). doi: 10.1126/scitranslmed.aar5280

Kirjoittaja:

Heikki Arvilommi

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 4/2019.