Unettomuuden hoitoon uusi terapiasovellus

HUS:n kehittämä sovellus on potilaille ilmainen ja saatavissa paikkakunnasta riippumatta.

Helsingin yliopistollisessa sairaalassa on kehitetty uusi mobiililaitteella suoritettava terapiaohjelma unettomuuden hoitoon. Nettiterapian tavoitteena on säännöllistää unirytmi ja päästä eroon uneen liittyvistä haitallisista käyttäytymismalleista. Ohjelma perustuu kognitiivisiin harjoituksiin, joiden on määrä helpottaa unen tuloa ja vähentää stressiä. Harjoitusten lisäksi sovelluksessa pidetään unipäiväkirjaa ja potilaalla on yhteys oikeaan terapeuttiin.

Uniterapia-sovellus on potilaiden saatavissa paikkakunnasta riippumatta, ja ohjelmaan pääsee mukaan lääkärin lähetteellä. Noin kaksi kuukautta kestävä ohjelma on potilaalle ilmainen.

Kognitiiviset terapiamuodot on nostettu Käypä hoito -suosituksessa parhaaksi hoitomuodoksi unettomuuteen. HUS:n mukaan suosituksen mukaista hoitoa on kuitenkin sattumanvaraisesti saatavilla. Uuden sovelluksen on määrä helpottaa hoitoon pääsyä.

– Nukahtamislääkkeitä voidaan tarvita akuutissa tilanteessa. Säännöllistä ja pitkäaikaista lääkitystä kannattaa harkita vasta, jos terapia ei riitä, sanoo HUS Psykiatrian osastonylilääkäri Katinka Tuisku tiedotteessa.

Kirjoittaja
Tiiamari Pennanen
toimittaja

Kuva
Fotolia

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 19/2019.