Uudet lapsiperheiden ruokasuositukset julkisesti kommentoitavina

Uusissa suosituksissa painotetaan entistä vahvemmin ruokakasvatusnäkökulmaa ja esitetään aikaisempaan verrattuna muutoksia raskausajan foolihappolisän käyttösuosituksiin ja kiinteiden ruokien aloittamiseen imeväisillä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asettaman kansallisen työryhmän laatimista suosituksista kerätään nyt muutos- ja/tai korjausehdotuksia. Valtion ravitsemusneuvottelukunta hyväksyy suositukset kommenttikierroksen jälkeen. Kommentointi on auki 30. syyskuuta 2015 asti.

Suosituksissa on otettu huomioon viimeisimmät tutkimustiedot lapsiperheiden ja raskaana olevien ja imettävien ruokavaliosta ja niiden yhteydestä terveyteen, mutta myös oma kulttuurimme ja ruokatottumuksemme. THL:n mukaan suositukset sopivat kaikille terveille lapsille ja aikuisille sekä normaaliin raskauteen ja normaalipainoisena syntyneille lapsille. Mukana ovat myös suositukset vegaaniruokavalion toteuttamiseen raskaus- ja imetysajalle ja lapsille sekä joissakin erityistilanteissa, esimerkiksi raskausdiabeteksessa.

Uusissa suosituksissa painotetaan entistä vahvemmin ruokakasvatusnäkökulmaa ja esitetään aikaisempaan verrattuna muutoksia raskausajan foolihappolisän käyttösuosituksiin ja kiinteiden ruokien aloittamiseen imeväisillä. Suosituksissa annetaan myös esimerkkejä terveyttä edistävien ruokavalintojen käytännön toteutukseen.

Lue lisää: Mikä on kuumeen raja?

THL:n mukaan uudet suositukset perustuvat samankaltaiseen tutkimusnäyttöön, jonka pohjalta valmistuivat pohjoismaiset ravitsemussuositukset vuonna 2013. Niissä on otettu huomioon myös vuonna 2014 ilmestyneet Kansalliset ravitsemussuositukset (VRN2014) sekä uusin tutkimustieto vauvan siirtymisestä imetyksestä muun perheen ruokavalioon.

Kommentit suositukseen pyydetään esittämään luku kerrallaan, siten että kerrotaan täsmällisesti otsikkoon sekä sivu- ja rivinumeroon viitaten mitä kommentoidaan, sekä esitetään perustelu huomautukselle. Rivinumerointi alkaa alusta jokaisella sivulla. THL huomauttaa, että graafinen esitystapa ovat kesken, joten siihen liittyviä teknisiä kommentteja ei kannata tässä vaiheessa lähettää.

Tutustu suositukseen.

Kommentointilomake

Lue myös:
Miten ruokkia alle vuoden ikäistä lasta?

Lähde:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kuva:
Panthermedia