Uusi menetelmä arvioi pneumokokkirokotteen vaikuttavuutta

Rokotteen lisääntyvän käytön myötä Suomen resistenssitilanne saattaa parantua.

Valtaosa mikrobilääkkeille vastustuskykyisistä pneumokokkikannoista on rokotteella torjuttavia serotyyppejä. Rokotteen lisääntyvän käytön myötä Suomen resistenssitilanne saattaa parantua. Näin toteaa Lotta Siira väitöskirjassaan.

Pneumokokkien vastustuskyky mikrobilääkkeitä kohtaan on maailmanlaajuisesti kasvanut. Suomessa on mikrobilääkkeille vastustuskykyisiä pneumokokkibakteerikantoja. Nämä bakteerikannat ovat samanlaisia kuin muualla maailmassa, ja resistenssitilanne voi heikentyä myös Suomessa.

Pneumokokkibakteerikantoja määritetään serotyypitysmenetelmällä. Lotta Siira räätälöi tämän menetelmän tunnistamaan suomalaisen väestön sairastaman pneumokokkitaudin serotyyppijakauman mahdollisimman nopeasti ja kustannustehokkaasti. Tämän menetelmän avulla voidaan seurata kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvan pneumokokkikonjugaattirokotteen vaikuttavuutta.

FM Lotta Siiran väitöskirja Clonality of Streptococcus pneumoniae in relation to antimicrobial resistance in Finland tarkastetaan 14.2.2014 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Kuva Panthermedia

➤ Streptococcus pneumoniae eli pneumokokki on maailmanlaajuisesti yleinen keuhkokuumeen, aivokalvotulehduksen ja vakavan yleisinfektion aiheuttaja. Pneumokokki-bakteeri aiheuttaa vuosittain lapsille n. 100 vakavaa (sairaalahoitoa vaativaa) bakteeritulehdusta (aivokalvontulehduksia ja verenmyrkytyksiä) sekä keuhkokuumeita ja korvatulehduksia.
➤ Pneumokokki leviää pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa. Se voi tarttua myös kosketuksen kautta. Monet terveetkin ihmiset kantavat pneumokokkeja nenänielussaan ja voivat tietämättään levittää bakteeria eteenpäin, vaikkeivät itse sairastu.
➤ Pneumokokki-infektioita hoidetaan antibioottikuurein.
➤ Tartuntoja ehkäistään lapsuus- ja aikuisiässä saaduin rokottein.
(Lähde: THL)