Pneumokokkirokotteiden vaikuttavuus Suomessa

Pikkulasten rokotusohjelma on vähentänyt lasten pneumokokkitauteja tehokkaasti.

Pneumokokki aiheuttaa tauteja kaikissa ikäryhmissä, mutta se on erityisen merkittävä taudinaiheuttaja pienillä lapsilla ja ikääntyneillä.

Pikkulasten pneumokokkirokote otettiin syksyllä 2010 Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan. 10-valenttisen pneumokokkikonjugaattirokotteen vaikuttavuus Suomessa on dokumentoitu erityisen tarkasti.

Pikkulasten rokotusohjelma on vähentänyt tehokkaasti lasten pneumokokkitauteja ja laumasuojan ansiosta myös rokottamattoman väestön tautitaakkaa.

– Seurannassa on havaittu rokotusohjelman erinomainen vaikutus vakavaan pneumokokkitautiin. Se on vähentynyt noin 80 prosenttia, toteavat Arto A. Palmu ja Jukka Jokinen Lääkärilehdessä julkaistavassa artikkelissaan.

Suomessa on havaittu myös pikkulasten rokotusohjelman epäsuora vaikutus rokottamattomaan väestöön. Rokoteserotyyppien aiheuttama vakava pneumokokkitauti esimerkiksi on selvästi vähentynyt rokotettuja lapsia vanhemmilta lapsilta, jotka eivät ole saaneet rokotusta.

Ajan mittaan rokotteiden laaja käyttö rokotusohjelmissa vähentää rokoteserotyyppien kantajuutta ja niiden aiheuttamia tauteja väestössä. Yhdysvalloissa konjugaattirokotteita on käytetty yli 15 vuotta. Niiden serotyypit ovat hävinneet pikkulapsilta lähes täysin ja vähentyneet merkittävästi muulta väestöltä.

Pneumokokkirokotusten vaikuttavuudesta aikuisilla ei ole Suomessa samantyyppistä näyttöä kuin pikkulasten rokotuksista.

Lähde:

Palmu AA, Jokinen J. Pneumokokkirokotteiden vaikuttavuus Suomessa. Suom Lääkäril 2018;73:643–7.

Kirjoittaja:
Suvi Sariola
toimittaja

Kuva: Fotolia

Artikkeli on julkaistu Lääkärilehdessä 10/2018.

Lataa tiedostoja