Uusi yhdistys ajaa ruokaympäristön muutosta

Terve Paino ry vaatii, että yhteiskunta ryhtyy suojelemaan lapsia epäterveellisten ruokien ja juomien markkinoinnilta.

Suomeen on perustettu uusi yhdistys, joka haluaa edistää asiallista keskustelua ylipainosta ja sen seurauksista.

Terve Paino ry:n hallitukseen kuuluu useita suomalaisia professoreja, kuten Pertti Mustajoki, Pekka Puska, Aila Rissanen ja Kirsi Pietiläinen.

Puheenjohtaja Mustajoki kirjoittaa yhdistyksen sivuilla, että muutaman vuosikymmenen aikana ylipainoisten määrä on kaksinkertaistunut siitä huolimatta, että samaan aikaan Suomessa on julkaistu useita ravitsemussuosituksia ja terveellinen ravinto on esillä mediassa melkein päivittäin.

Mustajoki painottaa, ettei ylipainoisia saa syyttää lihavuuden yleistymisestä. Ylipainon lisääntyminen johtuu siitä, että epäterveellisiä ja lihottavia ruokia on yhä enemmän tarjolla ja niitä markkinoidaan aktiivisesti. Suomalaisten perimä ja ominaisuudet ovat pysyneet ennallaan, mutta ruokaympäristö on muuttunut.

Jos lihomiskäyrä halutaan kääntää laskuun, pitää vähentää epäterveellisten ruokien ja juomien tarjontaa, Mustajoki toteaa.

Haittavero sokeripitoisille tuotteille

Yhdistyksen toimenpideohjelmassa todetaan, että ylipainoisia lapsia on nyt Suomessa kolme kertaa enemmän kuin 30–40 vuotta sitten. Yksi keskeinen syy lasten lihomiseen on epäterveellisten ruokien ja juomien laaja markkinointi.

Terve Paino ry vaatii, että runsaasti sokeria sisältäville tuotteille asetetaan haittavero. Tällaisia tuotteita olisivat ainakin sokeripitoiset virvoitusjuomat, energiajuomat, suklaat, makeiset, keksit ja muut runsaasti sokeria sisältävät leivonnaiset.

Veron pitää yhdistyksen mukaan olla niin tuntuva, että se selvästi vähentää kulutusta. Tutkijoiden mukaan siihen tarvitaan vähintään 20 prosentin hinnannousu.

Hertta Vierula

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.