Uusia alueita puutiaisaivotulehduksen rokotusohjelmaan

Puutiaisaivotulehduksen rokotusohjelma laajenee tänä vuonna Kustaviin ja uusille alueille Lohjanjärven saaristossa.

Puutiaisaivotulehduksen rokotusohjelma laajenee tänä vuonna Kustaviin, missä taudin ilmaantuvuus on noussut viiden seurantavuoden aikana joka vuosi. Rokotusohjelma laajenee myös Lohjalla. Viime vuonna rokotusohjelmaan lisättiin alueita Lohjanjärven lounaisosissa. Tänä vuonna siihen liitetään uusia osia Lohjanjärven saaristoaluetta.

Näiden lisäksi maksuttomia TBE-rokotuksia jatketaan Ahvenanmaalla, Paraisilla ja Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa sekä Raahen edustalla Preiskarin saaressa.

Vuonna 2019 kansalliseen tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 69 puutiaisaivotulehdustapausta. Raportoitujen tautitapausten määrä on vähentynyt hieman kahden viime vuoden aikana. Vuonna 2018 rekisteriin ilmoitettiin 79 tapausta, ja vuonna 2017 tapauksia oli 82, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL on julkaissut interaktiivisen kartan, jonka avulla puutiaisaivotulehdustapausten määriä ja ilmaantuvuuslukuja voidaan tarkastella tartuntapaikkakunnittain.

Hertta Vierula

Uutinen on julkaistu aikaisemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.