Valproaatin vaikutuksista käynnistettiin uusi selvitys

Valproaatille raskauden aikana altistuneilla lapsilla on riski saada synnynnäisiä epämuodostumia.

Euroopan lääkevirasto (EMA) on aloittanut uuden selvityksen valproaattia sisältävien lääkkeiden vaikutuksista tytöillä ja naisilla, jotka ovat raskaana tai hedelmällisessä iässä, tiedottaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Edellinen selvitys päättyi vuonna 2014. Tuolloin johtopäätöksenä oli, että valproaattia saisi käyttää vain, jos muut hoidot eivät toimineet tai olleet sopivia, koska aineelle raskauden aikana altistuneilla lapsilla on riski saada synnynnäisiä epämuodostumia ja muita kehityshäiriöitä.

Naisille, joille valproaatti on ainoa hoitovaihtoehto, tulee kertoa lääkkeen mahdollisista riskeistä. Valproaatin haittavaikutuksista kirjoitettiin viime vuonna Lääkärilehden numerossa 19/2016.

Suomessa valproaattia käytetään epilepsialääkkeenä tai kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoon. Markkinoilla olevia valmisteita ovat Absenor, Deprakine, Orfiril ja Orfifil Long.

Uuden arvion valproaatista vaikutuksista käynnisti Ranskan lääkeviranomainen. EMAn lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) arvioi lopulta asian.

Kirjoittaj:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Panthermedia