Vauvan perimä vaikuttaa äidin raskausmyrkytysriskiin

Pre-eklampsialle altistavia perimän muutoksia paljastui läheltä geeniä, joka tuottaa sFIt-1-proteiinia.

Laajan kansainvälisen tutkimuksen mukaan vauvan perimällä on vaikutusta äidin riskiin sairastua pre-eklampsiaan eli raskausmyrkytykseen. Nyt osoitettiin ensimmäistä kertaa, että sikiön perimä voi vaikuttaa äidin terveyteen. Tutkimus julkaistiin Nature Genetics -lehdessä.

– Pre-eklampsiaan liittyy usein istukan toimintahäiriö. Koska istukan kehittymistä ohjaavat sikiön geenit, halusimme selvittää, löytyisikö sikiön perimästä yhteys sairastumisriskiin, kertoo InterPregGen-tutkimusta Suomessa johtava dosentti Hannele Laivuori Helsingin yliopistosta.

Tutkijat keräsivät DNA-näytteet yli 4 380 lapselta, joiden äidit olivat sairastaneet pre-eklampsian, ja suorittivat koko genomin sekvensoinnin. Tuloksia verrattiin yli 300 000 verrokin perimään.

Pre-eklampsialle altistavia perimän muutoksia paljastui läheltä geeniä, joka tuottaa sFIt-1- proteiinia. Tämän proteiinin korkea pitoisuus veressä voi vaurioittaa verisuonia ja johtaa verenpaineen kohoamiseen sekä munuaisten ja maksan toiminnanhäiriöön.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että sFIt-1-proteiinin tuotantoa lisääviä geenimuotoja kantavien lasten äideillä oli suurempi riski sairastua pre-eklampsiaan kuin muilla.

Havainnot auttavat tunnistamaan paremmin ennakolta ne äidit, joilla on erityisen suuri riski sairastumiseen.

Viisivuotiseen tutkimushankkeeseen on osallistunut tutkijoita Suomen lisäksi Englannista, Islannista, Norjasta, Kazakhstanista ja Uzbekistanista. Tutkimusta koordinoi Dr Linda Morgan Nottinghamin yliopistosta.

Kirjoittaja:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Uutinen on julkaistu Lääkärilehden verkkosivulla.