Vegaaniäiti toivoo neuvolaan lisää ravitsemus­tietämystä

Vegaaniruokavalio ei vieläkään ole kovin tuttua äitiysneuvoloissa.

Ravitsemusterapeutti ja Vegaaniliiton ravitsemusasiantuntija, ETM Johanna Kaipiainen kertoo, että vegaaniodottajat kohtaavat äitiysneuvoloissa usein tietämättömyyttä.

– Vegaaniruokavalio ei vieläkään ole kovin tuttua neuvoloissa, joten vanhemmat etsivät tarvitsemansa tiedot muualta.

Vegaaniodottajien saama ravitsemus­neuvonnan taso vaihtelee, 13 vuotta vegaanina ollut ja 21 vuotta sitten viimeksi lihaa syönyt kahden lapsen äiti kertoo.

– Suurimmissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, vegaaniruokavalio on jo tutumpaa kuin pienimmillä paikkakunnilla. Itse en ole kokenut ennakkoluuloja ruokavalioni takia. Tuntuu, että neuvolassa oltiin pikemminkin helpottuneita koulutukseni takia ja luotettiin tietämykseeni.

Kaipiainen havaitsi vuonna 2005 tekemässään pro gradu -työssä, että lääkärit suhtautuivat vegaaniodottajiin terveydenhoitajia negatiivisemmin. Hän kaipaa lääkäreiltä avointa suhtautumista.

– Toivoisin rohkeutta tunnustaa tarvittaessa, että vegaaniruokavalio on itselle vieras, ja odottajan ohjausta ravitsemusterapeutille.

Kaipiainen toivoo, että ensi vuonna julkaistavissa uusissa ravitsemussuosituksissa annettaisiin siunaus vegaaniruokavaliolle raskausaikana.

– Nykytilanne on aiheuttanut paljon hämmennystä ja sillä perustellaan esimerkiksi Helsingissä sitä, ettei päiväkotien tarvitse tarjota lapsille vegaaniruokaa. Yhdysvalloissa ravitsemusterapeuttien yhdistyksen suosituksissa vegaaniruokavalio on jo hyväksytty raskaus- ja imetysaikana sekä pikkulapsille.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 10/13.

Lue lisää jutun aiheesta