Vetovoimaisella terveysalan työpaikalla seurataan kirkkaita yhteisiä tavoitteita

– Päivystyspotilaan mahdollisimman sujuvasta hoitoprosessista on tullut koko henkilökunnan yhteinen asia, kertoo ylilääkäri Johanna Tuukkanen Keski-Suomen yhteispäivystys Novasta. Nova ja 11 muuta työpaikkaa saivat tunnustusta vetovoimaisuudestaan.

Vetovoimainen työpaikka onnistuu rekrytoimaan uusia työntekijöitä ja tukee nykyisten työntekijöiden työssä jatkamista. Näin ovat linjanneet sosiaali- ja terveysministeriö ja Työterveyslaitos, jotka myönsivät tunnustukset kahdelletoista vetovoimaiseksi katsomalleen sosiaali- ja terveysalan työpaikalle.

Yksi palkituista oli Keski-Suomen sairaanhoitopiirin yhteispäivystys Nova. Nimeämisperusteluiksi mainittiin henkilöstön mahdollisuus osallistua päätöksentekoon, koulutukseen panostaminen, maakunnallinen yhteistyö ja potilasnäkökulman huomioiminen.

Novan ylilääkäri, toimialueen johtaja Johanna Tuukkanen kertoo, että potilasnäkökulma otettiin vuonna 2008 aloittaneen päivystyksen suunnittelussa keskeiselle sijalle.

– Halusimme nopeuttaa potilaan kulkua päivystyksessä ja sieltä eteenpäin. Päämäärämme ovat olleet selkeät ja koko henkilöstö on otettu mukaan kehitystyöhön. Se parantaa yleistä työmotivaatioita ja heijastuu positiivisesti kaikkeen tekemiseen ja työilmapiiriin, Tuukkanen puntaroi.

Maakunnallinen yhteistyö näkyy muun muassa niin, että Keski-Suomen kaikki kunnat ovat sopimuksella sitoutuneet pyrkimään siihen, että päivystyksestä kotiutuvalle potilaalle pystytään heti osoittamaan jatkohoitopaikka. Tämän avulla erikoissairaanhoidon vuodepaikkoja on pystytty keskussairaalassa vähentämään.

Potilaan etu on henkilöstön etu

Johanna Tuukkasen mukaan hyvin toimivassa työyhteisössä jokainen kokee oman osuutensa tärkeäksi – ja kun potilas hoituu mahdollisimman hyvin, henkilöstö on motivoitunut.

– Päivystyspotilaan mahdollisimman sujuvasta hoitoprosessista on tullut koko henkilökunnan yhteinen asia, Tuukkanen sanoo.

Hänen mukaansa Nova-yksikön suunnitteluvaiheessa painotettiin oikeaa henkilömitoitusta.

– Päävastuuta raskaasta ja vaativasta päivystystyöstä ei voida sälyttää yksinomaan nuorten, vastavalmistuneiden lääkäreiden harteille. Ratkaisuna Novaan päädyttiin rekrytoimaan päätoimisia päivystysalueen erikoislääkäreitä, mikä oli tuolloin vielä muualla harvinaista.

Tuukkasen mukaan akuuttilääkärit muodostavat parhaimmillaan päivystyksen tukirangan, mutta päivystyksessä on tilaa kaikille, jotka haluavat päivystää.

Hoitohenkilöstön vaihtuvuus Novassa on ollut pientä, ja avoimiin virkoihin on ollut runsaasti hakijoita.

– Lääkäripäivystystä ei ole tarvinnut missään vaiheessa ulkoistaa, vaan maakunnan omat lääkärit päivystävät päivystyskalentereiden täyttyessä nopeasti, Tuukkanen iloitsee.

Jyväskylässä sijaitsevassa Novassa käy vuosittain noin 82 000 potilasta.

Hyviä esimerkkejä ympäri Suomea

Yhteispäivystys Novan lisäksi tunnustuksen saivat:

HUS Jorvin sairaala, päiväkirurginen osasto

Helsingin kaupunki, Kustaankartanon palvelukeskus

Suomen Pakolaisapu ry (Helsinki)

Mustijoen lastensuojelu, sosiaalityö (Mäntsälä)

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Hämeenlinnan yksikkö, psykiatrian osastot

Vantaan kaupunki, aikuissosiaalityö

Kangasalan kunta, Vanhainkoti Pentorinne (Kuhmalahti)

Pihlajalinna Oy, terveysasema OmaPihlaja (Tampere)

Seinäjoen terveyskeskus, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Seinäjoen terveyskeskus, suun terveydenhuolto

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskussairaala

Ehdotuksia työpaikoista antoivat työmarkkina- ja ammattijärjestöt, työpaikat saivat myös itse ilmoittautua mukaan. Yhteispäivystys Novan ilmoitti kisaan Lääkäriliitto.

Tunnustukset myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa. Tunnustusten myöntäminen on osa Työterveyslaitoksen Mielekäs-ohjelmaa, jonka tarkoitus on levittää onnistuneita käytäntöjä sote-alan kiinnostavuuden lisäämiseksi.

Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla