Villejä aineita ihon alla

Yliherkkyysreaktion aiheuttaa usein punainen väri.

EU-kansalaisista 10–15 %:lla arvioidaan olevan tatuointi. Ongelmia ja komplikaatioita tulee harvoin, mutta tatuointien yleistyessä lääkäri kohtaa yhä ­useammin myös niiden huonot puolet.

– Yllättävän moni katuu tatuointiaan. Useimmat heistä tulevat toisiin ajatuksiin vuosien kuluttua tatuoinnin ottamisesta, mutta joskus tatuointi halutaan poistaa jo ennen kuin se on kunnolla parantunut, kertoo tatuointeja tutkiva ihotautilääkäri Nicolas Kluger HYKS Iho- ja allergiasairaalasta.

Tavallisimpia ongelmia ovat kutina ja muut yliherkkyysreaktiot tatuoidulla alueella. Infektiot ovat Klugerin mukaan ammattimaisesti tehdyissä tatuoinneissa suhteellisen harvinaisia.

Potilaat kysyvät toisinaan, kannattaisiko heidän ottaa tatuointi.

– Siihen on vaikea vastata, sillä komplikaatioita on mahdoton ennustaa. Saatan sanoa esimerkiksi ettei minun tiedossani ole juuri hänen terveyteensä liittyviä riskejä, mutta että tatuoinnin ­ottaminen on potilaan omalla vastuulla. Perusneuvo on, että potilaan kannattaa välttää seuraavissa tatuoinneissaan värisävyjä, joista ovat aiemmin saaneet yliherkkyysreaktioita.

Eri asia on, jos potilaalla on esimerkiksi aktiivisessa vaiheessa oleva ihosairaus. Juuri silloin tatuointia ei luultavasti kannata ottaa.

Lisää sääntelyä?

Tavallisimmin tatuoinnin aiheuttamat ihoreaktiot johtuvat tatuointiväreistä. Reaktio voi syntyä vasta vuosia tatuoinnin ottamisen jälkeen. Tatuointivärien koostumusta voi olla vaikea tietää, sillä niitä ei erikseen säädellä EU:ssa.

– On erikoista, että esimerkiksi kosmetiikkaa säännellään paljon tiukemmin kuin ihon alle laitettavia tatuointivärejä, sanoo neuvotteleva virkamies Marilla Lahtinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Kemikaalilainsäädäntö koskee ta­tuointivärejäkin. Ongelmana on, että tutkimusta kemikaalien vaikutuksista nimenomaan ihon alla käytettynä on tehty hyvin vähän.

Tatuointivärien sääntely on EU-komissiossa parhaillaan vireillä. Lahtinen arvioi, että olisi syytä kieltää vauhdilla ainakin ilmeisen haitalliset, esimerkiksi syöpää aiheuttavat tai lisääntymisterveyteen vaikuttavat aineet.

Nicolas Kluger on sääntelyä kohtaan kriittisempi. Hän epäilee, että nyt ollaan puutteellisiin tietoihin perustuen kieltämässä varmuuden vuoksi suurin osa käytössä olevista tatuointiväreistä.

– Parempi olisi olla kiirehtimättä ja panostaa tutkimukseen, jolla tatuointiväreistä saataisiin vihdoin luotettavaa tietoa.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 33/2013

Lisää aiheesta:
Ei tatuointia luomen päälle