Viro vertaa hoitonsa tasoa Suomeen

Viro hakee potilaita lähialueilta, erityisesti Suomesta, lyhyen välimatkan ja matalan kielikynnyksen takia.

Ulkomaalaisten potilaiden houkutteluun on lähtenyt myös Viro. FinlandCare-verkostoa vastaava Medicine Estonia markkinoi virolaisia palveluja toteamalla, että ”Hoidon taso Virossa vastaa suomalaista – ja voi olla jopa parempi”. Myös turvallisuus ja ammattitaito mainitaan maan kilpailuvalteiksi.

Viro hakee potilaita lähialueilta, erityisesti Suomesta, lyhyen välimatkan ja matalan kielikynnyksen takia. Medicine Estonian jäsenyritysten mukaan suomalaispotilaita on tullut muita ulkomaalaisia enemmän Viroon silmäsairauksien hoitoon ja silmäkirurgisiin toimenpiteisiin sekä terveystarkastuksiin, lonkkaleikkauksiin ja ylipainoon liittyvien asioiden takia. Hammashoitoon suomalaisia on ­matkustanut Viroon jo pitkään.

Kehityspäällikkö Tiina Mikk arvioi, 
että lisäpotentiaalia on myös esimerkiksi onkologiassa, neurologiassa 
ja sydänkirurgiassa. Hänen mukaansa Suomesta tulee yhä enemmän yhteydenottoja, mutta aika näyttää potilasmäärän todellisen kasvun.

– Tarvitaan hieman aikaa totuttautua ajatukseen, että hoitoa voi hakea oman maan rajojen ulkopuolelta, Mikk kuvailee.

Hänen mukaansa suomalaisen terveydenhuollon laatu on tunnetusti korkea, mutta niille potilaille, jotka aikovat hakeutua muualle, Viro on hyvä valinta matalamman hintatason takia ja siksi, että ”tehokkaan järjestelmän ansiosta hoitojonot ovat lyhyet”.

Selkeä ero suomalaiseen vientityöhön on se, että Virossa myydään yksityistä ja julkista palvelua rinta rinnan.

FinlandCaren tavoin Medicine Estonia markkinoi palveluja jäsenyrityksiltään keräämin varoin. Lisäksi se hyödyntää Euroopan aluekehitysrahaston tukea 
– rahaa, jolla on rahoitettu myös osa Lahden Sibeliustalon uruista.

Lue lisää: Olipa tarkastus!

Suomessa ei ole haettu EU-tukea terveyspalvelujen markkinointiin.

Julkaistu Lääkärilehdessä 24/14.

Kirjoittanut:
Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva:
Panthermedia