Vyöruusu suurentaa aivoinfarktin ja sydänkohtauksen vaaraa tilapäisesti

Tulokset ovat linjassa myös muita infektiotauteja koskevien tutkimusten kanssa.

Riski sairastua sydänkohtaukseen tai aivoinfarktiin saattaa suurentua vyöruusun myötä. Riski on suurimmillaan viikon sisällä sairastumisesta, tuore tutkimus osoittaa.

Tulosten perusteella riski sairastua aivoinfarktiin on yli kaksi kertaa suurempi ja sydänkohtaukseen lähes kaksi kertaa suurempi viikon sisällä vyöruusun alkamisesta. Riski vähitellen heikkenee seuraavan puolen vuoden aikana.

Vyöruusu on aiemminkin yhdistetty sydänoireisiin, mutta monissa tutkimuksissa vyöruusuun sairastuneita on verrattu potilaisiin, jotka eivät ole sairastaneet vyöruusua, vaikka näiden ryhmien sydänriskit ovat todennäköisesti erilaiset. Nyt julkaistussa tutkimuksessa potilaat toimivat omina verrokkeinaan.

Tulokset ovat linjassa myös muita infektiotauteja koskevien tutkimusten kanssa. Muun muassa hengitystieinfektiot on yhdistetty sydänoireiden laukeamiseen. Todennäköisesti infektiot suurentavat sairastumisriskejä muun muassa heikentämällä valtimoiden sisäpintoja, nostamalla verenpainetta ja edistämällä veritulppien muodostumista.

Tutkimuksessa käytettiin 43 000 aivoinfarktiin sairastuneen sekä 24 000 sydäninfarktiin sairastuneen vyöruusupotilaan rekisteritietoja. Vyöruusun jälkeistä sairastumisriskiä verrattiin sairastumista edeltävään aikaan. Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Plos Medicine -julkaisussa.

Lue myös:
Rokote puolitti vyöruusun esiintymisen
Aivoinfektion taustalta voi löytyä vyöruusu

 Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Plos Medicine 2015;doi:10.1371/journal.pmed.1001919

Kuva:
Panthermedia