Yksi nuori seitsemästä saa koronasta pitkäkestoisia oireita

Oireita on niilläkin, jotka eivät ole sairastaneet koronaa, mutta selvästi vähemmän, kertoo brittitutkimus.

Yhdellä seitsemästä koronatartunnan saaneesta lapsesta voi olla oireita vielä 15 viikkoa diagnoosin jälkeen, ilmenee laajasta brittitutkimuksesta. (Stephenson T ym. BMJ 1.9.2021)

Tutkimus perustuu PCR-testillä todettuun koronatartuntaan, ja se sisältää koronanegatiivisen kontrolliryhmän. Tutkimus on vielä vertaisarvioimaton.

Tutkijat lähettivät kyselylomakkeita 220 000:lle 11–17-vuotiaalle nuorelle Englannissa ja saivat 17 000 vastausta. Alustava analyysi sisälsi 3065 nuorta, jotka olivat saaneet positiivisen tuloksen koronatestissä ja 3739 nuorta, joiden testitulos oli negatiivinen.

Molemmat ryhmät täyttivät kyselylomakkeet kolme kuukautta testin jälkeen. Tutkijat havaitsivat, että 66,5 prosentilla niistä, jotka olivat saaneet positiivisen tuloksen PCR-testistä ja 53,3 prosentilla negatiivisen tuloksen saaneista oli yksi tai useampi oire. Noin 30 prosentilla positiivisen koronatestituloksen saaneista oli kolme tai useampia oireita verrattuna 16 prosenttiin negatiivisista.

Tutkijat päätyivät siihen, että 14 prosentilla koronan sairastaneista nuorista oli sitkeitä koronan aiheuttamia oireita. Yleisimpiä olivat päänsärky ja väsymys.

Erilaisia oireita oli paljon myös niillä, jotka eivät ole sairastaneet koronaa. Tätä selittää tutkijoiden mukaan se, että väsymys on yleistä tässä ikäryhmässä. Lisäksi kysely ajoittuu ajankohtaan, jossa koulut juuri alkoivat lockdownin jälkeen ja todennäköisesti nuorilla oli myös muita infektioita.

Anne Seppänen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.