Yksi verenluovutus auttaa jopa kolmea potilasta

Verestä tehtäviä valmisteita ja lääkkeitä tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaille, onnettomuuksien uhreille ja keskosille. Usein valmisteiden ja lääkkeiden avulla voidaan pelastaa potilaan elämä.

Verenluovutus on helppo ja nopea tapa auttaa. Punainen Risti tarvitsee uusia verenluovuttajia jatkuvasti, jotta potilaiden hoito turvallisilla verivalmisteilla voidaan taata.

Suomessa luovutetaan vuosittain noin 250 000 pussillista verta. Yksi luovutettu veripussi auttaa jopa kolmea potilasta, sillä luovutettu veri jaetaan osiin punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi. Potilas saa vain tarvitsemaansa veren osaa.

Veripalvelulla on veripalvelutoimistoja eri puolilla Suomea. Lisäksi Punainen Risti järjestää vuosittain yli tuhat verenluovutustilaisuutta eri paikkakunnilla sekä suurilla työpaikoilla, oppilaitoksissa ja varuskunnissa.

Työpaikka-, oppilaitos- ja varuskuntakäynneistä voi kysyä suoraan seuraavista veripalvelutoimistoista: Helsingin Kivihaka, Turku, Tampere, Kuopio, Seinäjoki ja Oulu.

Verenluovutuksesta tai siihen vaikuttavista sairauksista ja lääkityksistä voi kysyä maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (arkisin 8–17) tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Lähde ja lisätietoja: Punainen Risti

Kuva: Jari Härkönen / Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu

Testi "Sovinko luovuttajaksi" ja muita testejä löydät Potilaan Lääkärilehden sivuilta Terveystestit.