Yli 65-vuotiaiden influenssarokotukset alkaneet viime kautta vilkkaammin

Jos henkilö saa maksuttoman influenssarokotteen sen vuoksi, että kuuluu vakavalle influenssalle erityisen alttiin henkilön lähipiiriin, hänellä ei tarvitse olla lääkärintodistusta mukana.

Influenssarokotukset ovat vielä täysin kesken, ja on liian aikaista ennakoida, menevätkö rokotteet kuin kuumille kiville vai jääkö niitä yli. Näin kertoo asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Yli 65-vuotiaiden influenssarokotukset ovat alkaneet hänen mukaansa vielä viime kauttakin vilkkaammin.

Scherleitner sanoo, että tiedot tulevat Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle aina pienellä viiveellä. Tieto kaikista privaatissa ja työterveydessä annetuista rokotteista ei näy.

– Jos henkilö saa kansallisen rokotusohjelman maksuttoman influenssarokotteen sen perusteella, että kuuluu vakavalle influenssalle erityisen alttiin henkilön lähipiiriin, hänellä ei tarvitse olla lääkärintodistusta mukana. Ohjeemme mukaan hänen kertomaansa lähipiiriläisensä sairaudesta voidaan luottaa.

Rokottaja arvioi ja päättää, onko rokotukseen tulevalla ihmisellä asetuksen mukainen lähikontakti vakavalle influenssalle erittäin alttiiseen ihmiseen. Rokottaja konsultoi tarvittaessa lääkäriä.

Annetut influenssarokotukset kaudella 2021–2022

Rokotusrekisteriin vastaanotettujen rokotuskirjausten yhteenveto

Alttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset

Ulla Toikkanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.