Yli 65-vuotiaita kutsutaan influenssarokotetutkimukseen

Tavoitteena on selvittää, antaako toisenlainen rokote suojan jälkitauteja vastaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kutsuu loppuvuoden aikana 34 000 suomalaista influenssarokotetutkimukseen. Kutsuttavat ovat yli 65-vuotiaita.

Tutkimuksessa arvioidaan uuden tutkimusvalmisteen tehokkuutta ikääntyneillä. Tavoitteena on selvittää, suojaako suuriannoksinen rokote influenssan jälkitauteina esiintyviltä vakavilta verenkierto- ja hengityssairauksilta paremmin kuin tällä hetkellä käytössä oleva rokote.

Tutkimusrokote sisältää samat neljä viruskantaa kuin kansallisessa rokotusohjelmassa käytössä oleva rokote, mutta vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä. Rokotteen turvallisuudesta on saatu näyttöä aiemmissa tutkimuksissa.

Suuriannoksinen, kolmelta viruskannalta suojaava rokote on ollut käytössä esimerkiksi Yhdysvalloissa kymmenen vuoden ajan. Rokotetta on annettu yli 100 miljoonaa annosta. Se on osoittautunut tehokkaammaksi influenssan ja sen jälkitautien ehkäisyssä kuin tavanomainen influenssarokote.

Nyt tutkitaan, toimiiko neljältä viruskannalta suojaava suuriannoksinen rokote samalla tavalla. Tutkimuksessa suuriannoksisen rokotteen tehoa verrataan tavanomaisen annoksen sisältävään rokotteeseen. Vertailurokote on sama kuin kansallisessa rokotusohjelmassa. Tutkimusohjelmaan osallistuvat saavat jommankumman näistä rokotteista. Tulosten luotettavuuden varmistamiseksi annettava rokote arvotaan, eivätkä osallistujat, hoitohenkilökunta tai tutkijat tiedä tutkimuksen toteutuksen aikana, minkä rokotteen kukin osallistuja saa.

Tutkimuksen toteutukseen osallistuu toistakymmentä terveyskeskusta ympäri Suomen. THL:n ja terveyskeskusten lisäksi tutkimuksessa on mukana rokotevalmistaja Sanofi Pasteur.

Tutkimus jatkuu myös influenssakaudella 2020–2021.

Kirjoittaja
Hertta Vierula
toimittaja

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 21.10.2019.