Yölinssistä apua myös ikänäköön?

Keski-iässä yleistyvän lähinäön heikkenemiseen haetaan apua sarveiskalvoa muokkaavista yöaikaisista piilolinsseistä.

Australialaistutkijat ovat esitelleet ortokeratologista tutkimustaan Yhdysvaltain optometrisen seuran Optometry and Vision Science -lehdessä.

Yöaikaisten piilolinssien avulla tutkijat saivat kaikkien 16 potilaansa lähinäön heikkenemisen pysähtymään. Toisessa silmässä käytettävä kova linssi muokkaa silmän sarveiskalvon muotoa yön aikana siten, että päivisin silmällä näkee lukea normaalisti ilman laseja. Tutkimuksessa havaittiin muutoksen tapahtuvan jo yhdessä yössä ja pysyvän yölinssiä käyttävillä koko lyhyen tutkimusjakson ajan.

Ikänäkö kuitenkin palasi hoidettuun silmään varsin nopeasti, kun linssin käyttö lopetettiin.

– Tällainen ortokeraloginen hoito ei ole varsinaisesti mitään uutta, sillä ensimmäiset artikkelit löytyvät jo vuodelta 1968, toteaa silmätautien erikoislääkäri, dosentti Olavi Pärssinen.

Menetelmää on perinteisesti käytetty likinäköisyyden hoitoon. Nyt tutkijat siis kokeilevat menetelmää “päinvastaisessa” tarkoituksessa. Olavi Pärssinen ei kuitenkaan usko hoidon saavuttavan kovin laajaa suosiota.

– Vaikutus on ohimenevä, ja hoitoon liittyy aina komplikaatioiden riski. Sarveiskalvoon voi tulla haavaumia tai suonitusta. Tulehdusriskikin kasvaa, Pärssinen toteaa.

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta