YTHS: Opiskelija voi testata klamydian ja tippurin etäpalveluna

Palvelu on maksuton ja tarkoitettu valtakunnallisesti kaikille YTHS:n palveluiden piirissä oleville opiskelijoille.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) asiakkaat voivat syyskuun alusta alkaen saada selvyyden seksitautiepäilyynsä kotoa käsin. Seksitautien etätestaus on sähköinen ja maksuton palvelu ja se on tarkoitettu valtakunnallisesti kaikille YTHS:n palvelujen piirissä oleville opiskelijoille.

Opiskelijan asioinnissa on kolme vaihetta.

1. Asiakas tunnistautuu sähköisesti ja kirjautuu järjestelmään, minkä jälkeen hän tilaa kotinäytteenottopaketin.
2. Paketin saavuttua asiakas ottaa virtsanäytteen ja lähettää näyteputken saamassaan pakkauksessa laboratorioon tutkittavaksi ilman postituskuluja.
3. Asiakas saa tekstiviestinä vastauksen testin valmistumisesta, jonka jälkeen hän voi tarkistaa tuloksen portaalissa.

Opiskelijan testitulos menee tiedoksi myös YTHS:n toimipisteeseen. Jos hän ei positiivisen löydöksen sattuessa kohdalle ota itse yhteyttä YTHS:ään hoidon saamiseksi, terveydenhuollon ammattilainen ottaa yhteyden opiskelijaan ja pyrkii ohjaamaan hoitoon.

Etätestauksen avulla voidaan toistaiseksi testata kaksi hoitoa vaativaa seksitautia, klamydia ja tippuri. Suomessa todetaan vuosittain noin 13 000 klamydiatapausta, joista valtaosa on alle 30-vuotiaiden ikäryhmässä. Kahdentoista kuukauden keskiarvolla mitattuna YTHS:n tekemien klamydiatutkimusten lukumäärä on noussut vuoden 2010 tammikuusta vuoden 2015 heinäkuuhun noin 27 prosentilla. Tippuritartuntoja havaitaan koko Suomessa vuosittain noin kolmesataa, mutta niiden määrä on lisääntymään päin.

Katso videolta, miten etätestaus toimii

Lue lisää:
Potilaan tekemä tippuritesti oli toimiva

Lähde:
YTHS

Kuva:
Kuvakaappaus YTHS:n videolta: Seksitautien etätestaus – näin testaat klamydian ja tippurin