Seksitaudit lisääntyvät—silti hoitoonpääsy ontuu

Tartuntamäärien kasvu on kiihtynyt tänä vuonna. Silti seksitautien testaukseen pääseminen terveyskeskuksissa ei toteudu suositusten mukaan.

Kondomeihin saatetaan suhtautua entistä rajoittavimpina pandemian ja maskisuositusten jälkeen.
Adobe/AOP
Kondomeihin saatetaan suhtautua entistä rajoittavimpina pandemian ja maskisuositusten jälkeen.

Viime vuonna todettiin tippuri-, kuppa ja hiv-tartuntoja miltei kaksinkertainen määrä kuin yleensä vuosittain. Tartuntojen kasvu on lisääntynyt tänä vuonna.

­— Ihmiset alkoivat liikkua ja tavata toisiaan enemmän, kun pandemiarajoitukset helpottuivat. Tämä on varmaan yksi tekijä seksitautitartuntojen kasvun taustalla, toteaa iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Husista.

Ei ole tietoa, minkä verran ihmiset käyvät seksitautien testeissä Suomessa.

Jopa 63 prosenttia uusista hiv-tartunnoista todetaan, kun hiv on jo edennyt pitkälle tai jopa aids-vaiheeseen.

Hiltunen-Back arvioi, että ihmiset ovat saattaneet käydä korona-aikana vähemmän testeissä ja nykyisin puolestaan enemmän. Siksi seksitautejakin löytyy enemmän.

Hän toteaa kuitenkin, että tautimäärien kasvun takana on varmasti useita syitä.

Klamydiamäärät tasaisen korkeita

Tippuritartuntoja on ollut vuosittain 500 ja klamydiatartuntoja noin 16 000 vuodessa. Klamydiatartunnat eivät ole kasvaneet dramaattisesti, sillä luvut ovat olleet tasaisen korkeita jo vuosikausia.

Tippuri- ja kuppatartunnat ovat lisääntyneet nyt etenkin miesten välisessä seksissä. 

— Tippuria löydetään myös nuorilta aikuisilta, sekä tytöiltä että pojilta. Tauti on muuttunut aika oireettomaksi. Sitä ei huomaa, jos ei käy testeissä. 

Kuppatartunnoissa näkyy Hiltunen-Backin mukaan myös ei-aktiivisia tartuntoja. 

— Varsinkin maahanmuuttajilta löytyy maahantulotarkastuksissa tartuntoja, jotka ovat tavallaan jo vanhoja tartuntoja. Ne vain rekisteröidään Suomessa ensimmäistä kertaa.

Tippuria löydetään myös nuorilta aikuisilta, sekä tytöiltä että pojilta.

Hiltunen-Back miettii, miten ihmiset saataisiin ottamaan vastuuta omasta käytöksestään ja ehkäisemään seksitauteja niin paljon kuin mahdollista.

– Voi olla, että ihmiset ovat korona-aikana väsyneet kasvomaskeihin ja kondomit tuntuvat siksi uudelta rajoitteelta.

Seksitaudit eivät aina ilmoittele itsestään, vaan saattavat olla pitkäänkin oireettomia.
Adobe/AOP
Seksitaudit eivät aina ilmoittele itsestään, vaan saattavat olla pitkäänkin oireettomia.

Sekstitautien testeihin ei pääse kuten pitäisi

Seksitautien määrä kasvaa, mutta silti testeihin pääseminen voi olla kiven takana.

Hivpoint selvitti syksyllä 2022, miten hiv- ja muihin seksitautitesteihin pääsy toteutuu julkisilla terveysasemilla. Selvitys toteutettiin ottamalla yhteyttä 20:n eri puolilla Suomea sijaitsevan terveysaseman ajanvarauspalveluun.

Oikeanlainen seksitautitesteihin ohjaus toteutui ainoastaan kahdella terveysasemalla.

Kolmella terveysasemalla hiv-testiin pääsy evättiin kokonaan. Terveysasemille oli vaikeaa päästä kuppatestiin, eikä klamydia- ja tippurinäytteitä otettu oikeilta limakalvoilta.

Selvityksessä ilmeni, että monilla terveysasemilla hiv- tai muihin seksitautitesteihin pääsy evättiin oireettomuuden perusteella.

Ei ole tietoa, minkä verran ihmiset käyvät seksitautien testeissä Suomessa.

Kaikki seksitaudit voivat olla pitkäänkin oireettomia. Ne voivat oireettomina aiheuttaa vakavia terveysongelmia ja tarttua eteenpäin. 

THL:n hiv-testaussuosituksen mukaan perusterveydenhuollossa hiv-testiin tulee aina päästä omasta aloitteesta, ilman lääkärin lähetettä, maksutta ja anonyymisti. Lisäksi asiakas tulisi aina ohjata hiv-testiin, jos on syytä epäillä seksitautitartunnan mahdollisuutta

Tippuri- ja kuppatartunnat ovat kasvaneet etenkin miesten välisessä seksissä.
Adobe/AOP
Tippuri- ja kuppatartunnat ovat kasvaneet etenkin miesten välisessä seksissä.

Kasvu pysäytetään testausta tehostamalla 

Suomessa on arviolta noin 800 hiv-tartunnan saanutta henkilöä, jotka eivät tiedä tartunnastaan. Hiv-testauksen tehostaminen on ainoa keino näiden tartuntojen löytämiseksi.

Jopa 63 prosenttia uusista hiv-tartunnoista todetaan, kun hiv on jo edennyt pitkälle tai jopa aids-vaiheeseen.

Perusterveydenhuollon testauskäytäntöjä tulee kehittää, jotta diagnosoimattomat hiv- ja muut seksitautitartunnat löydetään, tartuntoja saaneet ihmiset saavat tarvitsemaansa hoitoa ja tartuntamäärien kasvu saadaan pysäytettyä.

– Kehitettävää näyttää olevan ammattilaisten seksitautitestaukseen liittyvissä tiedoissa ja taidoissa esittää oikeita kysymyksiä asiakkaalle. Hyvinvointialueiden on huolehdittava henkilökunnan ajantasaisista tiedoista koulutuksen, sisäisten ohjeiden ja hyvän perehdytyksen avulla. Tarvitaan yhtenäiset seksitautien testauskäytännöt ja ohjeistukset, jotka ovat terveysasemien työntekijöille helposti saatavilla, kertoo Hivpointin asiantuntija Sanna Salo tiedotteessa.

Artikkeli on koostettu kahdesta uutisesta, jotka on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.