Nimettömiin HIV-testeihin ei aina mahdollisuuksia

STM on linjannut, että Suomessa tulisi olla oikeus saada nimetön HIV-testi julkisessa terveydenhuollossa. Käytännössä tämä ei kuitenkaan aina toteudu.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä otettiin viime syksynä nimettömät HIV-pikatestit. Ennakko-odotuksista poiketen testissä on käynyt myös nuoria potilaita. Alkuun oli luultiin, että testeihin hakeutuisivat keski-ikäiset, jotka harrastavat itärajan taakse suuntautuvaa seksiturismia. Näin kertoi YLE uutisessaan.

STM:n ohjeiden mukaan Suomessa tulisi olla oikeus saada nimetön HIV-testi julkisessa terveydenhuollossa. Osastonylilääkäri Matti Ristola HYKS:n infektiosairauksien klinikasta sanoo, että käytännössä tämä toteutuu huonosti.

– Todennäköisesti Suomessa olisi tarvetta anonyymille HIV-testaukselle enemmän kuin sitä on tarjolla. Anonyymejä HIV-testejä ovat tarjonneet huumeiden käyttäjien neuvontapisteet, HIV-säätiö ja SPR:n HIV-työn plus-pisteet, Ristola toteaa.

Kynnys testeihin matalammaksi

HIV-säätiö on kouluttanut yhdessä THL:n kanssa perusterveydenhuollon ammattilaisia HIV-pikatestin tekemiseen. Viime vuonna koulutusta annettiin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä, ja koulutus alkaa myös Rovaniemellä, Kemissä ja Tampereella.

HIV-säätiön selvitysten mukaan terveydenhuollon ammattilaisilla olisi halukkuutta tehdä nimettömiä HIV-testejä, mutta tietojärjestelmät eivät taivu tähän.

– Tämä on kuitenkin mahdollista, jos atk-henkilö paneutuu asiaan kuten Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä on osoitettu, kertoo HIV-säätiön toiminnanjohtaja Irma Pahlman.

Hänen mukaansa nimettömään HIV-testiin pitäisi olla mahdollisuus, jos joku haluaa sen.

– Kynnys testiin menemiseen muuttuu matalammaksi näin, Pahlman huomauttaa.

Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta