Yli 90 prosenttia HIV-tartunnoista saadaan seksin välityksellä

Suomalaisten HIV-tiedoissa ja testiin hakeutumisessa on isoja puutteita, selviää Maailman AIDS-päivän toimikunnan kyselystä.

Suomessa on arviolta jopa 1 000 HIV-tartunnastaan tietämätöntä. HIV tarttuu suurimmaksi osaksi ihmisiltä, jotka eivät ole tietoisia omasta tartunnastaan. Vaikka yli 90 prosenttia tartunnoista saadaan seksin välityksellä, lähes 70 prosenttia suomalaisista uskoo, että Suomessa yleisin tartuntatapa on suonensisäisten huumeiden käyttö, selviää Maailman AIDS-päivän toimikunnan uusimmasta kyselystä.

Tämä voi osiltaan selittää sitä, että HIV:n ei koeta koskettavan itseä.

– Riskiä ei mielletä omalle kohdalle, ja sen vuoksi testiinkään ei hakeuduta, arvioi toiminnanjohtaja Sini Pasanen Positiiviset ry:stä.

Testaaminen ehkäisee tartuntoja

On tärkeää, että varsinkin ihmiset, jotka ovat harrastaneet suojaamatonta seksiä tai käyttäneet suonensisäisiä huumeita, tietävät HIV-statuksensa. Ennaltaehkäisyn kannalta testissä käyminen on erittäin tärkeää, sanoo Punaisen Ristin HIV/seksuaaliterveystyön koordinaattori Raila Lainejoki.

HIV-testi on ollut käytössä vuodesta 1985 lähtien. Silti 45–59-vuotiaista suomalaisista vain viidesosa on käynyt testissä.

Maailmassa elää arviolta yli 35 miljoonaa HIV-tartunnan saanutta. Suomessa todetaan vuosittain noin 170 uutta tartuntaa. Yhteensä tartuntoja on todettu yli 3 000. Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 30 vuotta HI-viruksen löytymisestä.

Maailman AIDS-päivän toimikunnan teettämän kyselyn on tehnyt Taloustutkimus. Tutkimuksessa selvitettiin 45–59-vuotiaiden suomalaisten HIV-tietoja, asenteita ja testiin hakeutumista.

Sunnuntaina 1.12.13 vietetään Maailman AIDS-päivää.

Kuva: Pixmac