Stigma estää HIV-positiivisia hakeutumasta testeihin

Suurin osa HIV-positiivisista koki tartunnasta kertomisen muille ihmisille edelleen vaikeaksi.

Maailman aids-päivää vietettiin 1. joulukuuta.
Adobe/AOP
Maailman aids-päivää vietettiin 1. joulukuuta.

Positiiviset ry :n Stigma Index -kyselytutkimuksen mukaan stigma vaikuttaa HIV-positiivisten jokapäiväiseen elämään.

Suomessa joka kymmenes HIV-positiivinen oli kuluneen vuoden aikana jättänyt hakeutumatta tarvitsemaansa muuhun kuin HIV:hen liittyvään terveydenhuoltoon. Suurin osa koki HIV:stä kertomisen muille ihmisille edelleen vaikeaksi, yhdistys toteaa tiedotteessa .

– Muutosta on tapahtunut, mutta se on hidasta. Kun HIV:hen ei kuolla, ei HIV:stä tarvitse puhua. Kansainvälisiä kestävän kehityksen tavoitteita ei HIV:n osalta saavuteta ja yhtenä suurena esteenä sille on stigma, toteaa Positiivisten toiminnanjohtaja Sini Pasanen.

Matalan kynnyksen testauspalvelut edistävät hoitoon pääsyä

HIV:n ja muiden seksitautien tehokas ennaltaehkäisy edellyttää, että julkisen terveydenhuollon rinnalla tarjotaan myös järjestöjen matalan kynnyksen testauspalveluja. Ne edistävät tartuntojen varhaista toteamista ja hoitoon pääsyä.

Järjestöt tavoittavat tartuntariskissä olevia henkilöitä, joiden on eri syistä vaikea hakeutua julkisiin terveyspalveluihin. Matalan kynnyksen palveluissa on mahdollisuus saada tukea ja neuvontaa, asioida ilman ajanvarausta, nimettömänä ja eri kielillä.

– Stigma ja pelko syrjinnästä estää ihmisiä hakeutumasta seksitautitesteihin. Stigman torjumisen on oltava etusijalla hoitoon pääsyn turvaamisessa ja tartuntojen ennaltaehkäisyssä, toteaa Hivpointin ennaltaehkäisy- ja palvelutoiminnan päällikkö Jenny Tigerstedt .

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.