Nuoret aikuiset tuntevat huonosti HIV:n tartuntatavat

Tiedot viruksesta ja sen tartuntatavoista ovat edelleen puutteelliset, selviää Maailman aids-päivänä julkistettavasta tutkimuksesta, johon on haastateltu yli tuhatta Suomessa asuvaa 20–29-vuotiasta.

Suomessa tulee ilmi noin 160 uutta HIV-tapausta vuosittain. Yli 70 prosenttia tartunnoista saadaan seksin välityksellä. Tiedot viruksesta ja sen tartuntatavoista ovat kuitenkin edelleen puutteelliset, selviää Maailman aids-päivänä julkistettavasta tutkimuksesta, johon on haastateltu yli tuhatta Suomessa asuvaa 20–29-vuotiasta.

Positiiviset ry:n toiminnanjohtaja Sini Pasasen mukaan noin neljännes tutkimukseen vastanneista oli sitä mieltä, että HIV-virus tarttuu hyönteisen pistosta ja moni tuntuu rinnastavan hyttysen piikin huumeneulaan.

– Suomessa ajatellaan yhä vahvasti, että HIV on huumeiden käyttäjien ongelma, ja hyvin harva nuori aikuinen käyttää aina kondomia harrastaessaan seksiä, hän kertoo.

Suomessa satoja tartunnastaan tietämättömiä

Maailmassa on 19 miljoonaa HIV-tartunnastaan tietämätöntä ihmistä ja Suomessa heitä on ainakin 700. Tutkimuksen vastaajista jopa 75 prosenttia kertoo, ettei ole koskaan omasta aloitteesta käynyt HIV-testissä.

Testiin ei hakeuduta, koska tartunnan saamista pidetään epätodennäköisenä eikä siihen uskota. Suomen Punaisen Ristin mukaan testissä käyminen ja myös testausmahdollisuuden tarjoaminen rutiinina esimerkiksi muiden verikokeiden yhteydessä olisi tästä syystä erittäin tärkeää.

Suomessa elää noin 3 500 HIV-tartunnan saanutta. Viruksen löytymisestä tulee kuluneeksi 31 vuotta ja viruksen kantajiin suhtaudutaan myönteisemmin kuin ennen.

– Asenteet ovat muuttumassa vähän parempaan suuntaan. Harvempi tutkimukseen vastanneista on sitä mieltä, että HIV:stä pitäisi kertoa esimerkiksi töissä tai opiskelupaikassa, Pasanen sanoo.

Maailman aids-päivän toimikunnan teettämään tutkimukseen osallistui 1011 vastaajaa. Internetpaneeliin osallistuneet vastaajat ovat 20–29-vuotiaita. 
Haastattelut tehtiin 20.30.10.2014 välisenä aikana. Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen virhemarginaali on noin +/- prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lähde.
Suomen Punainen Risti

Kuva:
Pixmac