Koronarajoitukset eivät vähentäneet tippuri- ja klamydiadiagnooseja

Suomalaistutkijat selvittivät kevään rajoitusten vaikutuksia sukupuolitautidiagnooseihin.

Koronaviruksen leviämisen takia asetetut rajoitukset vähensivät sosiaalista kanssakäymistä keväällä 2020. Rajoituksilla ei kuitenkaan ollut vaikutusta tippuri- ja klamydiadiagnoosien määrään.

Näin toteavat Ilari Kuitunen Mikkelin keskussairaalasta ja Itä-Suomen yliopistosta ja Ville Ponkilainen Keski-Suomen keskussairaalasta. He selvittivät koronarajoitusten vaikutusta BMJ Sexually Transmitted Infections -lehden artikkelissa (Kuitunen I ym Sex Transm Infect, 4.1.2020).

Kuitunen ja Ponkilainen selvittivät klamydia- ja tippuridiagnoosien määrää tammi-elokuussa 2020 ja vertasivat lukuja aiempien vuosien diagnooseihin. Odotuksena oli, että rajoitukset vähentäisivät diagnoosien määrää, varsinkin kun tiedetään, että puolet tippuritartunnoista saadaan ulkomailta.

Maalis-elokuussa diagnosoitiin 7 264 klamydia- ja 220 tippuritartuntaa. Tammi-helmikuussa ennen rajoitusten alkua tartuntaluvut olivat hieman vertailuvuosia suuremmat. Rajoitusten aikana luvut hieman vaihtelivat kuukausittain suhteessa vertailuvuosiin.

Kaiken kaikkiaan diagnoosien määrä ei kuitenkaan pienentynyt rajoitusten aikana.

Hertta Vierula

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.