Esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautipotilaan sydänriskiä

Oulun yliopiston tutkimuksessa seurattiin kahdentuhannen sepelvaltimotautipotilaan terveyttä kuuden vuoden ajan.

Tyypin 2 diabeteksen esiaste ei lisää sepelvaltimotautia sairastavan sydänriskiä, selviää Oulun yliopiston tutkimuksesta. (Kiviniemi AM ym, ARTEMIS study, Diabetes Care 3.5.2019)

Aiemmissa, normaaliväestöön painottuvissa tutkimuksissa esidiabetesta sairastavilla henkilöillä on havaittu enemmän sydäninfarkteja ja sydänperäisiä kuolemia. Esidiabeteksen merkitystä sepelvaltimotautipotilaiden ennusteessa on tutkittu kuitenkin vasta vähän.

– Osoitimme ensimmäistä kertaa, että esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautia sairastavien sydänkuoleman ja haitallisten sydäntapahtumien riskiä, kertoo tiedotteessa tutkijatohtori Antti Kiviniemi Oulun yliopiston sisätautien tutkimusryhmästä.

Kiviniemi pitää tuloksia rohkaisevina ja kannustavina sepelvaltimotaudin hyvää hoitoon ja myös diabeteksen ennaltaehkäisyyn.

Seurantatutkimuksessa seurattiin noin kahdentuhannen sepelvaltimotautipotilaan terveyttä kuuden vuoden ajan.

Moni suomalainen sairastaa diabetesta tietämättään. Arviolta joka viidennellä suomalaisella on esidiabetes. Diabeteksen puhkeaminen nostaa sydänperäisen äkkikuoleman riskin sepelvaltimotautipotilailla lähes kolminkertaiseksi.

Oulun yliopiston ARTEMIS-tutkimukseen osallistui yhteensä 1 946 sepelvaltimotautipotilasta. Heistä 834:lla oli tyypin 2 diabetes, 417:lla esidiabetes ja lopuilla normaali sokeritasapaino sokerirasitustestillä määritettynä. Tutkimus on julkaistu Diabetes Care -lehdessä.

Kirjoittaja
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva
Fotolia

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 20.5.2019.