Helikopterien lääkärit kuormittuneempia kuin muut

Mitä kriittisempiä potilaita lääkärit hoitavat, sitä suurempi oli tehtäviin liittyvä kuormitus.

Lääkärihelikopterien lääkärit kuormittuvat työssään enemmän kuin muut ammattiryhmät, ilmenee FinnHEMS tutkimus- ja kehitysyksikön ja Työterveyslaitoksen tutkimuksesta.

Tulosten perusteella HEMS-henkilöstön terveys ja työhyvinvointi ovat yleisesti melko hyvällä tasolla. Lääkärit kuitenkin nukkuivat yön yli kestävien työvuorojensa aikana vähemmän kuin muut ammattiryhmät ja raportoivat useammin alentunutta vireystilaa.

– Suurin syy lääkärien kuormitukseen ovat todennäköisesti konsultaatiopuhelut, joihin HEMS-lääkärit vastaavat ympäri vuorokauden ja jotka siten rajoittavat lääkäreiden yhtäjaksoista lepoa työvuoron aikana, sanoo Työterveyslaitoksen ohjelmapäällikkö Mikael Sallinen tiedotteessa.

Lääkärien kuormitukseen voi vaikuttaa myös muita ammattiryhmiä suurempi kokonaistyöaika. Vaikka lääkärit tekevät vähemmän HEMS-työtä, he tekevät huomattavasti enemmän muuta kuin HEMS-työtä muihin ammattiryhmiin verrattuna.

Mitä kriittisempiä potilaita lääkärit hoitavat, sitä suurempi oli tehtäviin liittyvä kuormitus.

Tutkimus toteutettiin 2017–2018. Siihen kutsuttiin kaikki Suomen lääkäri- ja lääkintähelikoptereissa työskentelevät henkilöt, joista lääkäreitä oli 69. Tulosten pohjalta laadittiin kehittämissuunnitelma yhteistyössä henkilöstön kanssa.

Kirjoittaja
Heli Väyrynen
toimittaja

Kuva
Vesa-Matti Väärä

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 27.5.2019.