Henki kulkee kielen päällä

Röntgenlääkäri Erkki Juhani Melartinin esikoiskirja kokoaa kansien väliin aforismeja, joista ensimmäiset on merkitty muistiin jo opiskeluaikoina. Melartin on pitkän linjan kirjoittaja, joka oli mukana perustamassa myös Suomen aforismiyhdistystä.

Aforismikokoelman julkaiseminen ensimmäistä kertaa liki 80-vuotiaana on mitä aforistisin teko. Ajatusten pukeminen lauseiksi, niiden hiominen jopa vuosikymmenien ajan, osoittaa kärsivällisyyttä, jota aforismitaiteessa juuri tarvitaan.

Röntgenlääkäri Erkki Juhani Melartinin esikoiskirja kokoaa kansien väliin aforismeja, joista ensimmäiset on merkitty muistiin jo opiskeluaikoina. Sen jälkeen niitä on julkaistu muun ­muassa teepusseissa ja aforismikokelmassa sekä luettu radion päivän mietelauseina.

Melartin on todella pitkän linjan kirjoittaja, joka oli mukana perustamassa myös Suomen aforismiyhdistystä. Hänen runojaan ja proosatekstejään on julkaistu ­aiemmin useammassakin antologiassa. Hän on myös esittänyt ­itse tekstejään aforismitapahtumissa.

Aforismithan ovat oikeastaan naiiviuden ja sydämellisyyden taidetta, jossa ajatuksen kirk­kaus yhdistyy sanalliseen leikittelyyn ja jopa nenäkkääseen nokkeluuteen.

”Lapsi muistuttaa vanhem­piaan. Siitä että heillä on lapsi.”

”Kultainen keskitie on pysynyt kultaisena. Niin harvat ovat sitä kulkeneet.”

Melartinin lääkäriys ja elämänfilosofia eivät peity sanoilla leikittelyyn, vaan taitavan sanankäyttäjän tavoin hän antaa teksteissään lukijalle ripauksen itsestään ja elämänkokemuksistaan. Lukijan naurahdus voi olla parahduskin elämän armottomuudesta.

”Päivääkään en antaisi pois. Olen jo tehnyt sen. Päivä päivältä.”

Pilkkeessä puun luonto. Erkki Juhani ­Melartin. Heirol-kustannus, Helsinki 2013. ISBN 978-952-5688-689. Sivuja 83. Hinta 19,80 e.

Ulla Järvi
toimittaja

Julkaistu Lääkärilehdessä 50–52/13.