HPV-rokote ei lisännyt autoimmuunisairauden riskiä

Tarkastelussa oli mukana 38 autoimmuunisairautta.

HPV-rokotteen saaneilla ei havaittu kohonnutta riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin, kertoo tuore suomalaistutkimus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) aloitti tutkimuksen, koska HPV-rokotteen turvallisuudesta on esitetty epäilyjä niin Suomessa kuin ulkomailla. Huoli on kohdistunut erityisesti autoimmuunitauteihin.

HPV-rokotteen 11-15-vuotiaana saaneilla tytöillä ei todettu kohonnutta riskiä sairastua tutkimuksessa arvioituihin 38 autoimmuunisairauteen verrattuna samanikäisiin HPV-rokottamattomiin tyttöihin.

Tutkimus koski tyttöjä, joille annettiin HPV-rokote vuosina 2013-2015 kansallisen rokotusohjelman mukaisesti.

Rokotteeseen ikänsä puolesta oikeutetuista tytöistä HPV-rokotteen otti 56 prosenttia. THL:n tutkimus perustui Suomen kansallisiin terveysrekistereihin ja kattoi koko maan.

– Tutkimus vahvisti luottamusta HPV-rokotusten turvallisuuteen. Ongelmallista oli kuitenkin se, että useat tutkittavat sairaudet ovat hyvin harvinaisia. Sairaustapauksia ei ilmaantunut lainkaan tai tapauksia oli liian vähän tilastollisiin analyyseihin ja johtopäätösten tekemiseen. Pidempi seuranta-aika lisää mahdollisuuksia havaita useampia sairaustapauksia, joten jatkotutkimusta tarvitaan, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:n tiedotteessa.

Tutkimus julkaistiin Vaccine-lehdessä.

HPV on ollut rokotusohjelmassa pian viisi vuotta

HPV-rokotusohjelma aloitettiin Suomessa marraskuussa 2013. Rokote tarjotaan kouluissa kaikille 11-12-vuotiaille tytöille. Rokote ehkäisee HPV-virustartuntaa ja sen aiheuttamia kohdunkaulan syövän esiasteita

HPV-rokotteiden turvallisuutta on tutkittu aiemminkin. Euroopan lääkevirasto EMA käynnisti vuonna 2015 selvityksen HPV-rokotteen turvallisuudesta Tanskan lääkeviranomaisten pyynnöstä. Tanskassa oli raportoitu HPV-rokotusten aloittamisen jälkeen ilmenneistä POTS-oiryhtymän (Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome) tapauksista, minkä vuoksi rokotekattavuus laski maassa tilapäisesti. Selvitys osoitti, että HPV-rokotteiden ja näiden oireyhtymien välillä ei vallitse syy-yhteyttä.

Teksti: Minna Pihlava

Kuva: Fotolia