Ientulehduksen pikatesti avuksi diabeteksen seulontaan

Riskipotilaat voitaisiin testata hammaslääkärin vastaanotolla.

Tulehduksellisten iensairauksien eli parodontiitin tunnistamiseen kehitetty pikatesti voisi soveltua työkaluksi myös diabeteksen ja esidiabeteksen seulonnassa, osoittaa tuore tutkimus.

Helsingin yliopiston, Karoliinisen Instituutin ja Thessalonikin yliopiston yhteisessä tutkimuksessa arvioitiin, että pikatesti voitaisiin tehdä hammaslääkärin vastaanotolla niille potilaille, jotka täyttämänsä kyselylomakkeen perusteella täyttävät tietyt kriteerit.

Diagnostics-lehdessä julkaistun tutkimuksen tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että hammaslääkärin vastaanotto on ihanteellinen tilanne diabeteksen seulontaan ja että hammaslääkärin suorittama sokerihemoglobiinikoe yhdistettynä aMMP-8-pikatestiin on luotettava ja tehokas tapa tunnistaa diagnosoimaton diabetes ja esidiabetes.

Niin sanottu tuolinvierus-pikatesti (aMMP-8) perustuu professori Timo Sorsan Helsingin yliopistossa tekemään pitkäaikaiseen tutkimustyöhön. Yksinkertainen immunologinen testi on ollut markkinoilla noin viiden vuoden ajan. Testillä voidaan mitata suunesteiden aMMP-8-pitoisuus.

– MMP-8 on entsyymi, jonka kohonnut pitoisuus kertoo tulehduksellisesta iensairaudesta. Suuhuuhdetesti antaa tuloksen viiden minuutin sisällä, Sorsa kertoo tiedotteessa.

– Vaikuttaa siltä, että aMMP-8-pikatesti on käyttökelpoinen työkalu niin parodontiitin kuin diabeteksen ja esidiabeteksenkin seulonnassa, Sorsa toteaa.

Tulehduksellisten iensairauksien on osoitettu olevan yhteydessä moniin yleissairauksiin. Yhteys selittyy iensairauteen liittyvien bakteerien ja tulehduksen leviämisellä suusta verenkiertoon ja muualle elimistöön.

Kirjoittaja
Tuomas Keränen
toimittaja

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 28.10.2019.